Няма проект за ремонт на Къщата на Стайнови, известна като "Баухаус" къщата на върха на Таксим тепе. В началото на седмицата там започна изграждане на скеле с обезопасителна мрежа, но информационна табела там няма. След проверка на "Под Тепето" стана ясно, че проект или съобщение за стратиране на ремонтни дейности няма нито в общината, нито в института за културни ценности.

Оказа се, че собствениците имат предписание още от лятото за обезопасяване на прозоречните отвори. Сградата от доста време стои оградена, след като преди това в продължение на години бе любимо място за младежите. Мястото обаче е опасно и достъпът до сградата бе спрян. Тъй като имотът все пак е достъпен, въпреки сериозните ограждения, общината е издала предписание да се обезопасят и прозоречните отвори. Това е станало още през лятото, но ремонтът започва чак днес.

Към момента това е единственото, което собствениците могат да направят - да обезопасят прозоречните отвори, като това може да стане и чрез поставяне на дограма. Всеки друг ремонт обаче трябва да се случи след разрешително както от общината, така и от Института по недвижимо културно наследство, тъй като сградата е "паметник на културата" от местно значение. Официално изявено желание за момента няма и собствениците нямат право да извършват други ремонти, преди да представят проект.

Научихме, че частният собственик в къщата на върха на Таксим тепе, е управителят на спедиторската компания Р-ТРАНС Радостин Илиев. По непотвърдена все още информация обаче другата половина от Баухаус сградата е собственост на Община Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…