Десетки пловдивчани уважиха откриването на изложбата „Български архитектурен модернизъм: Образци от 1920-те, 1930-те и 1940-те“ в Тотал спорт в Тютюневото градче. Представени са над 30 сгради от цялата страна, представителни за архитектурата на модернизма между двете световни войни. Пловдив е сред градовете с най-много представителни сгради, като акцентът е върху частните домове, специфични именно за нашия град.

Изложбата бе открита в петък вечер. Автори са Васил Макаринов – изкуствовед и дългогодишен изследовател на архитектурата и Теодор Караколев – журналист, който също от няколко години се занимава с проучвания в сферата. Двамата са обединени в изследователската група „Български архитектурен модернизъм“. Изложбата е продукт от дългогодишните им изследвания, които продължават работата на проучватели в предходните години – най-вече арх. Любинка Стоилова. Част от представените сгради са известни – като Морското казино в Бургас от арх. Виктория Ангелова-Винарова или комплекс „България“ в София на арх. Станчо Белковски. Други обаче не са популярни и надеждата на авторите е именно чрез тяхната работа да бъдат популяризирани – например Минералната баня в Ямбол от арх. Александър Куртев или цялостното творчество на арх. Захари Илиев.

Това, което отличава Пловдив са частните домове. Градът е бил най-богатият в страната след София, но поради жилищната криза след Първата световна война, там постепенно се ограничава свободното строителство и се задължава сградите да се строят на калкан. Така къщите, които са на свободен терен с голям двор са по-малко от тези в Пловдив, разказаха авторите. Подбраните сгради от нашия град в изложбата са къщата на Протохристови на Трихълмието от арх. Димитър Попов – чието творчество като модернист тепърва ще се популяризира още повече, къщата на Каишеви на Сахат тепе от арх. Грозев, изключително изчистеният модернизъм в къщата на Елена Рашко Николова на ул. „Артилерийска“ от арх. Стефан Тодоров и къщата на Малапел на ул. „Пастухов“ до Музикалното училище – от архитект Христо Пеев, също много изчистена и представителна за модернизма сграда.

След откриването в петък двамата автори представиха кратки лекции за историята на модернизма и спецификите на стила в различните градове в страната. Васил Макаринов направи детайлен и съдържателен разказ за някои специфики в българския модернизъм – като връзката с традиционната българска архитектура по различни функционални характеристики, както и визуалните търсения на модернистите, напълно в крак с европейските тенденции. Теодор Караколев разказа за проучванията на групата, както и спецификите, които могат да се открият в по-големите и по-малките градове в архитектурата от периода, представяйки по-малко известни имена от малки населени места.

На следващия ден Макаринов и Караколев направиха обиколка сред някои от представителните образци на архитектурата от периода. Разходката започна от дома на Куцоглу на ул. „Иван Вазов“, проект на арх. Грозев и завърши в Стария град до включената в изложбата къща от арх. Попов. Групата премина през къщи, проектирани от архитектите Боян Чинков, Христо Пеев и Стойко Стойков, като авторите акцентираха и привлякоха погледна на публиката към различните специфики както на самия модернизъм, така и на архитектурата в Пловдив и на отделните автори. В обиколката се видя, че част от сградите се поддържат много качествено, но други бавно се губят за историята – дали, поради липса на грижа или поради невежи реконструкции и ремонти. По време на обиколката архитектурните любители се срещнаха и с внука на архитект Боян Чинков.

Изложбата, която е финансирана от Централния фонд за стратегическо развитие към НБУ, ще остане в Тотал спорт до средата на януари. След това тя ще продължи обиколките си в страната. Тя вече беше представена във Варна, Бургас, Казанлък, София и Стара Загора.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…