Първият ден от Петото издание на Панаира на кулинарното изкуство  „Етно кухня на колела за деца“ започна при голям интерес.Тази година панаирът е посветен на децата и се провежда паралелно с първия Фестивал за децата и семейството „Синьо лято” в Пловдив. Идеята е малчуганите от различните общности да се запознаят отблизо с всички видове изкуства. Проектът на Фондация "Заедно" за поредна година е част от фестивалите в Културния календар на града и се осъществява с финансовата подкрепа на  Община Пловдив и със специалното съдействие на кмета и администрацията на район „Северен“. 

 

Когато преди 2 години ми хрумна да направим този фестивал, си представях открита сцена на голяма поляна, с места за пикник и забавления за цялото семейство. Никой не си представяше обаче, че ще ни сполети световна епидемия и ще останем затворени по домовете си.Радвам се, че сега успяхме да осъществим идеята - на една сцена и в един парк - всички най-популярни изкуства да бъдат представени от децата за децата... защото, мили деца, вие сте най-важни на този свят! И знайте, че каквито и бели да правим ние, възрастните, дълбоко в сърцето си искаме само едно - вие да сте щастливи. Ние носим отговорността да растете в свят на мир и любов. Затова даваме пример, че можем да бъдем приятели и да си помагаме. А това, че сме различни, може да ни направи още по-големи приятели. Мечтата ми е панаира и фестивала да станат национални и да се провеждат сред природата”, обърна се специално към всички малчугани председателят на Фондация "Заедно" Лалка Златанова.

 

„Приветствам тази прекрасна инициатива, в която децата от различните етноси в Пловдив имат възможността заедно да представят разнообразни сценични изкуства.Трябва да насърчаваме изявите на младите артисти и да им даваме сцена да разкрият своите умения и дарби пред публиката. Нека в атмосфера на приятелство и толерантност децата от всички общности в града да творят и усъвършенстват своите таланти”, каза кметът на район „Северен” Стоян Алексиев на старта на празничните мероприятия.

 

Фестивалът бе открит с изпълнения на ангелогласната Мелек Ерен. На откритата сцена в парк „Рибница” в район „Северен” младото дарование на Пловдив зарадва почитателите на фолклорната музика със своя прекрасен глас.

 

С оперната постановка за най-малките деца „Вълкът и седемте козлета” продължи програмата на откритата сцена в парк „Рибница” в район „Северен”.Музикалният спектакъл, в който взеха участие над 70 деца, е една продукция на децата от Академията за музикална просвета-Пловдив и артистите на Опера Пловдив.Пеейки, танцувайки и играейки, те създадоха една забавна, вълнуваща и поучителна постановка. В рамките на час детската аудитория бе зарадвана от музикалния спектакъл, като освен техните познати герои от класическите приказки, тя се срещна с много импровизации и нови герои.Режисьор на постановката е Александра Савова. Поздрав за деца и родители отправи възпитаникът на НУМТИ „Добрин Петков” Пламен Койчев с легендарното парче “I Want to Break Free” на световноизвестната група „Queen”.

По-късно същия ден близо 20 деца от единствената в България Национална школа за атракционни изкуства-гр.София с ръководител Бойчо Костадинов, се качиха на сцената на „Синьо лято”, за да представят цирков спектакъл „От деца за деца”.За първи път пред  детска публика в Пловдив бяха поднесени много изненади.Те включиха почти всички циркови атракции-жонглиране, фокуси, огнено шоу, клоунади и други.Спектакълът, който от школата подготвиха специално за панаира и фестивала, бе изключително интересен за малчуганите от публиката.

Специален гост на панаира и детския фестивал бе Балетна танцова школа „Грация“ от Казанлък, чийто хореограф е Алла Ангелова – възпитаник на московския държавен университет за култура и изкуство. Децата от школата са участвали в редица конкурси в страната и чужбина, носители са на световни и европейски шампионски титли. Те представиха етно танци на народите от целия свят.

 

Най-малките зрители и техните родители имаха възможността да се запознаят и с едно от най-интересните издания за деца на българския пазар, в „Библиотеката на колела“.Помагалото по история „Моята България“ на Фондация „Българска памет“ и издателство „Просвета“ представи лично известният български меценат и филантроп, д-р Милен Врабевски.А известният италиански Маг Серджо Алфонсо бе приготвил големи изненади на сцената на „Синьо лято”.

 

 

 

По време на Панаира на кулинарното изкуство  „Етно кухня на колела за деца“ майстор-готвачите от различните общности в Пловдив  приготвиха традиционните закуски от националните кухни на етносите и любимите детски лакомства от близкото минало. Любителите на кулинарията имаха възможност да опитат различни видове домашно приготвени руски пирожки, вкусни шоколадови „картошки“, еврейски кифлички с орехов пълнеж „Роскитас Де Алхашу“, ханукални бухтички, борекитас, турски сладкиши и още много вкусни изкушения.Италианската общност бе осигурила специално за малчуганите най-хубавия италиански детски сладолед. 

 

Image Gallery

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…