16-ти Международен фестивал за театър и съвременен танц "Черната Кутия" ще се проведе от 27 мaй до 11 юни, 2022 в Пловдив. Фестивалът включва 8 международни и български спектакли и събития в областта на театъра и съвременния танц от шест държави - Италия, Испания, България, Гърция, Австрия и Унгария.

Партньори на 16-то фестивално издание са Министерство на културата, Община Пловдив, Италиански културен институт, Посолство на Австрия, Унгарски културен институт , КЦМ 2000 АД, и Драматичен театър Пловдив.
Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната Кутия“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година.

Международната селекция стартира на 27 май с най-новата продукция на  италианска компания за съвременен танц  Ocram Dance Movement - „Yes, I am”. Те ще представят и танцовата миниатюра „Субстрат“, представяща пресечна точка между класическия балет и съвременния танц, създадена в партньорство с учениците от школата на танцовия педагог и хореограф Маша Иванова в Пловдив. Компания Ocram Dance Movement е създадена през  2013 от Marco Laudani. Ocram е свят от идеи, който цели чрез танц да разкаже за различни реалности и измерения. Това е хореографски експеримент, различен механизъм на разказване, характеризиращ се с безкрайно изследване.

На 29 май испанската компания „ No bautizados“ ще покаже „ Lo Invisible”. Ярък театрално-танцов спектакъл, който изследва жизненоважните усещания в някои  определящи моменти на човешкия живот. Tанцьорите интерпретират собствените си физически различия и житейски опит, за да покажат двойствеността на съществуването, обгръщайки неговите противоречия, успехи, желания и страхове.
Katia Humenyuk и Rolando Salame основават компания „No bautizados“ през 2018, за да изследват различните сценични езици на създаване на танцови пърформанси, като се фокусират върху темите на деня  и създават възможност за дискусии важни за настоящия момент.

На 4-ти юни PUC - млад интердисциплинарен колектив от Виена, който обединява артисти от различни области за създаването на перформативни, образователни и обществени проект ще представят „In Touch“ . Експерименталният пърформанс, реинтерпретира материалността на физическия контакт, използвайки звук. Въз основа на разпознаваеми ежедневни шумове от докосване, „In Touch” изследва колективни сетивни преживявания и си играе с очакванията на публиката. Използвайки кожата си като средство за комуникация, изпълнителите от PUC изследват алтернативни светове на сетивата, които се разгръщат с музиката.

Също на 4-ти юни Zoi Efstathiou от Гърция ще представи дуета “We find each other in the plenum”. Спектакълът се фокусира върху  движението и неговото повторение. В първата част танцьорите се движат предимно в перфектен унисон. Малките разлики в посоките символизират необходимостта от автономност във всяка връзка. Танцьорите преминават към втората част, към новото начало, несигурно, подобно на периода, който преживяваме сега с пандемията. Несигурно бъдеще, в което сме призовани заедно да продължим напред и да направим крачка към непознато ново начало.  От 2016  Zoi Efstathiou  си колаборира с Anne Teresa De Keersmaeker като репертоарен танцьор в Белгия. Zoi е завършила Professional Dance School “Niki Kontaxaki – Nikoletta Bakali” в Атина и през 2014 стартира Youth Dance Company в Гърция, в която участват танцьори на възраст от 18 до 25 години.

На 11 юни ще бъде показано ефектното представление "Freestyle" на един от най-интересните артисти на унгарската театрално-танцова сцена – Rita Góbi. Родена в Нови Сад, Сърбия и завършила Унгарската танцова академия в Будапеща. През 2006 Rita Góbi основава компания Góbi Dance. Оттогава е създала съвременни танцови постановки, интерактивни представления за деца и е участвала в различни интердисциплинарни проекти. Работата на Rita Góbi може да се опише като смела, експериментална и прецизно хореографирана. Комбинацията от движения, музика, визуални ефекти и светлини създават футуристичната  атмосфера на нейните изпълнения.
Игралното поле на " Freestyle" е оживено от физическото присъствие на две героини - Рури и Рита. Това състезание не е за скорост или за победа. В "Freestyle" участничките се борят със собствените си тела, а не една с друга.

Българското участие на фестивал „ Черната Кутия“ започва на 30 май с  впечатляващия мултимедиен моноспектакъл на Деян Донков - „Камбаната“ по романа на Недялко Славов. Спектакълът представя изповедта на един убиец, претърпял катарзис през Вярата. „Камбаната“ е продукция на "11" Ltd. и е част от програма Наследство на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Режисура, драматургия и изпълнение: Деян Донков, Сценография: Никола Тороманов – Фичо, Музика: Петя Диманова, Жива музика: оркестър Карандила, Хореография: Деян Георгиев, Фото и видео: Стефан Н. Щерев и 3D мапинг, видео картина и дизайн: Марио Стоянов.

Второто българско фестивално участие е на танцова компания Дюн с „Ритуали на душата“ на 4 юни. Танцова компания „ДЮН” е независима трупа за съвременен танц, създадена през 1986 г в Бургас.  Трупата реализира авторски спектакли и  развива повече от 20 години школа за съвременен танц в Бургас.
Те ще ни разкажат какво е тялото. Спектакълът се фокусира върху образите на дълбоко движение, в търсене на връзката между съзнание и тяло. Практика на срещата и сливането. Тяло и Душа в Едно.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…