Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ подари за 10-ти път концерт на децата на Пловдив

Знаменателен 10-годишен юбилей на Голям детски концерт събра ценители на качествената музика на Римския стадион в сърцето на Пловдив в рамките на XIII-тото издание на Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”.
 
 
Изявени таланти от НУМТИ “Добрин Петков”, майсторски ръководени от диригента Константин Добройков и фантастичния Кавал N 1 на планетата Теодосий Спасов, изпълниха древния стадион в съвременния град с истински небесни звуци за кавал и струнни инструменти.
 
 
Чудесните водещи Неда Кънева, Илиян Тиганев и Сони Бохосян, които преди 10 години застанаха на сцената на Античния театър за първия Голям детски концерт на фестивала, отново откриха събитието.
 
Неда, Сони и Илиян днес

"Щастливи сме, че днес заедно ще отпразнуваме Десетия юбилей на Голям детски концерт в Пловдив, сбъднал една от прекрасните идеи на „Дни на музиката в Балабановата къща” – случващата се на живо приемственост в изкуството, превърнал се не само в традиция, но и в емблематичен акцент на фестивала!" - каза Илиян Тиганев, който в момента е четвъртокурсник в Академията за музикално танцово и изобразително изкуства.

Сони Бохосян, Илиян Тиганев и Неда Кънева

И на откриването на първия Голям детски концерт преди 10 години

"За десет години повече от 1200 талантливи млади музиканти са изявили своя талант с огромен успех на сцената на Голям детски концерт. Винаги изненадващите, оригинални форми на този проект, с почит към миналото и с поглед към настоящето и бъдещето, ежегодно представят разнообразни платформи, жънещи триумфален успех", припомни Неда Кънева.

Сони Бохосян прочете свое вълнуващо есе за това как децата израстват с хубавата музика.

Оркестърът на Музикалното училище прояви перфектен синхрон с обичания от всички кавалджия Теодоси Спасов.

 

 

А екзалтираната публика ги дари с нестихващи аплодисменти и получи желания бис.

Голям детски концерт е част от програмата на „Празник на детето в Стария град“ 29.05. – 05.06.2022 г., за който ОИ „Старинен Пловдив“ подготвя поредица от интересни събития.

Програмата на пролетното издание на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” продължава днес от 18.30 ч. в Малката базилика, където ще прозвучат едни от най-обичаните сонати за цигулка и пиано в изпълнение на две изключителни дами - Зорница Иларионова и Пламена Мангова, които се срещат за първи път на една сцена - Пролетна соната от Лудвиг ван Бетовен и прочутата соната от Цезар Франк!

Билети в мрежата на Евентим и на място преди концерта.

 
 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…