Тази година най-мащабният Литературен фестивал у нас – „Пловдив чете“ отбелязва 20-та си годишнина. Той бе открит официално снощи на древната сцена на Античния театър. Традиционно това се случва с връчване на две престижни награди - Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка” за най-добро художествено оформление на книга, приветствия от организаторите и концерт-подарък за пловдивчани и гости на града с вход свободен.

Водещ на откриващото събитие бе журналистът и филолог  Даниел Ненчев, познат на публиката водещ, сценарист, редактор и автор за медии като Bulgaria ON AIR, БНТ, bTV, БНР, Дарик радио, Капитал, Дневник и др. Първото приветствие към публиката отправи Божана Апостолова – дългогодишен организатор и вдъхновител на  „Пловдив чете“, собственик и управител на издателство „Жанет 45“.

„Щом вие сте тук, значи всичко е наред. Всяка година се вълнувам и надявам, че Античният театър ще е пълен, защото творците го заслужават. Благодаря ви, че сте тук, в сърцето ми сте. Когато започнахме да правим „Пловдив чете”, мисията беше една – мисълта, че бездуховното общество не е общество и че бездуховен Пловдив не може да има”, каза Божана Апостолова, която изненадващо покани на сцената един от основните „виновници” фестивалът да се случва дълги години, наситен с толкова много събития – Гери Георгиева от „Жанет 45”. „Малката Гери“, както всички я наричат,  получи букет от Божана и още един от доброволците, които помагат на събитието.

Тази година наградата „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия бе връчена на поетесата Аксиния Михайлова. Тя я получи  от Кмета Здравко Димитров.

„За 20-ти път се събираме на „Пловдив чете“, а в днешните времена това е особено важно – най-вече за младите, които са вперили поглед в телефоните, компютрите, таблетите. Разбира се, човечеството върви напред, но нека да не забравяме началото.  Тук в Пловдив се е случило първото честване на светите братя Кирил и Методий, тук е създадено първото издателство в България на Христо.Г.Данов. Днес се гордеем, че сме столица на книгата, освен Европейска столица на културата и Най-добра европейска дестинация 2022. Пожелавам този огън никога да не изгасва. Община Пловдив е заставала винаги зад този фестивал и ще продължава да го прави. Може винаги да разчитате на нас“, каза кметът Здравко Димитров.

„Благословени сте, че живеете в такъв град. Вълнувам се. Тук с мен на Античния театър са всички забележителни поети – носители на „Орфеев венец”. Те са камъните по трибуните, колоните. Те са амфитеатърът на българската поезия.  Вълнувам се, че и аз съм едно малко блокче в този амфитеатър. Венецът обикновено е окичвал главите на мъже, но „Орфеев венец” прави това чудо да е и на женска глава. Тази награда не е за мен, тя е за моите книги”, каза Аксиния Михайлова.

Призът „Златна четка” за най-добро художествено оформление на книга бе връчен от заместник –министъра на културата Юрий Вълковски. Негов носител стана  Милена Вълнарова.  

Финалът на официалната церемония постави издателят Манол Пейков. „Преди хилядолетия тук в Пловдив, на тези скали са живели хора, много преди Ромул и Рем да положат камъните на древния Рим. И така без прекъсване са живели в разбирателство. Пловдив е квинтесенцията на толерантността. Показахме съпричастност към украинците за това, което им се случва. Надявам се, че ще продължим да помагаме“, призова Манол Пейков.

След него на сцената излязоха музикантите от група P.I.F. и още с появата си взривиха публиката на Античния театър. В концерта „Приказката“ участваха Иван Велков (китара), Мартин Профиров (барабани), Христо Михалков (бас китара) , Владимир Михайлов (вокал), Ерсин Мустафов (вокал), Поли Герасимова (мултимедия).

„Пловдив чете“ продължава до 19 юни с богата програма от литературни срещи с писатели, преводачи, четения, премиери на книги, дискусии, изложби, концерти. 44 са участниците в пловдивската Алея на книгата, която е разположена на площад Централен, организатор е Асоциация „Българска книга“. Литературният фестивал „Пловдив чете“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Цялата програма на „Пловдив чете“ може да откриете на официалната страница на фестивала: https://plovdivchete.com/programata/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…