По повод Международния ден на мавруда, тази събота на площад Централен в Пловдив се състоя „Градски винен фестивал-Пловдив“. Празникът на вината от местните сортове грозде  се чества по инициатива на Българска асоциация на винените професионалисти за трета поредна година, като през настоящата 2022г. събития има в градовете Пловдив, Варна и София.

Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и стари български сортове, Международният ден на мавруда е инициатива, която има за цел да създаде повод за сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

„Градски винен фестивал - Пловдив“ бе открит от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Празникът се случи под звуците на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев, пловдивския саксофонист Димитър Ангелов и подбрана музика от DJ Manev. На площада бе разположен винен бар със специална селекция от над 35 вида български вина от местни сортове, кулинарни изкушения с Шеф Чакъров и Кулинарна лаборатория, които акцентираха върху съчетанието на вината от местните сортове с ястия от фермерски продукти. "Дивата ферма" представи на посетителите ястия от Южен Сакар, а "уличната храна" на бар "Samar" придаде истински градски привкус на феста. Всичко това, примесено с много настроение, усмивки, срещи, запознанства и незабравими емоции.

Международният ден на мавруда тази година се осъществява под патронажа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Държавен фонд "Земеделие", Столична община и Община Пловдив. Стремежът е празникът да се утвърди като истински значимо събитие във винената презентация на страната, което да даде информация и да насочи различни групи потребители към българското вино.

„Щастлив съм, че в годината, в която Пловдив зае четвърто място за „Най-добра европейска дестинация“ в престижната класация European Best Destinations и стана №1 в категорията „Най-добри винени дестинации в Европа“, добавяме още едно ново събитие в календара на община Пловдив. Така освен, че сме известни с култура и културно наследство, подкрепяме създаването на едно типично винено-кулинарно събитие, което със сигурност ще обогати календара. Вярвам, че фестивалът ще продължи да се развива и с всяка следваща година ще бъде още по-мащабен. Поздравявам Българска асоциация на винените професионалисти за усилията, които полагат за изпълнение на каузата за популяризиране на българското вино и винен туризъм, които да заемат своето достойно място на световната винена сцена чрез разпознаваемост, изразителна идентичност и положителен имидж“, каза заместник-кметът Пламен Панов по време на откриването, след което представи и една от емблемите на града - Духов оркестър – Пловдив, с който започна празника.

На 26 октомври в София ще се проведе конференция с международно участие, насочена към професионалистите в бранша. Лекторите и участниците ще споделят опит и ще дискутират наболели за българското винопроизводство теми, свързани с районирането, маркетинга и позиционирането на България като винена дестинация.

30 comments

 • Comment Link Vprnxe Vprnxe Мар 26, 2023

  imuran order order imuran 25mg online naprosyn 250mg usa

 • Comment Link Jpgfsq Jpgfsq Мар 25, 2023

  buy vibra-tabs without prescription order acyclovir 800mg generic buy acyclovir 800mg online cheap

 • Comment Link Vpbaok Vpbaok Мар 24, 2023

  buy dutasteride for sale order generic xenical 60mg purchase xenical generic

 • Comment Link Cnwynu Cnwynu Мар 22, 2023

  order prednisolone 20mg sale order prednisolone 40mg sale order generic lasix 40mg

 • Comment Link Vcmknm Vcmknm Мар 22, 2023

  buy modafinil 100mg pill lisinopril 10mg us order metoprolol 100mg generic

 • Comment Link Qhdbzx Qhdbzx Мар 20, 2023

  buy absorica online buy generic amoxicillin 250mg buy azithromycin 500mg without prescription

 • Comment Link Hfuzut Hfuzut Мар 18, 2023

  buy zofran pills brand amoxil 250mg buy sulfamethoxazole

 • Comment Link Hsuivf Hsuivf Мар 18, 2023

  stromectol online canada order stromectol sale order generic deltasone 5mg

 • Comment Link Lmfvfb Lmfvfb Мар 16, 2023

  buy isotretinoin 20mg pills ampicillin 500mg oral oral ampicillin 500mg

 • Comment Link Kwpoum Kwpoum Мар 14, 2023

  order prednisone 5mg sale amoxicillin 250mg ca buy amoxil 500mg sale

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…