По повод Международния ден на мавруда, тази събота на площад Централен в Пловдив се състоя „Градски винен фестивал-Пловдив“. Празникът на вината от местните сортове грозде  се чества по инициатива на Българска асоциация на винените професионалисти за трета поредна година, като през настоящата 2022г. събития има в градовете Пловдив, Варна и София.

Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и стари български сортове, Международният ден на мавруда е инициатива, която има за цел да създаде повод за сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

„Градски винен фестивал - Пловдив“ бе открит от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Празникът се случи под звуците на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев, пловдивския саксофонист Димитър Ангелов и подбрана музика от DJ Manev. На площада бе разположен винен бар със специална селекция от над 35 вида български вина от местни сортове, кулинарни изкушения с Шеф Чакъров и Кулинарна лаборатория, които акцентираха върху съчетанието на вината от местните сортове с ястия от фермерски продукти. "Дивата ферма" представи на посетителите ястия от Южен Сакар, а "уличната храна" на бар "Samar" придаде истински градски привкус на феста. Всичко това, примесено с много настроение, усмивки, срещи, запознанства и незабравими емоции.

Международният ден на мавруда тази година се осъществява под патронажа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Държавен фонд "Земеделие", Столична община и Община Пловдив. Стремежът е празникът да се утвърди като истински значимо събитие във винената презентация на страната, което да даде информация и да насочи различни групи потребители към българското вино.

„Щастлив съм, че в годината, в която Пловдив зае четвърто място за „Най-добра европейска дестинация“ в престижната класация European Best Destinations и стана №1 в категорията „Най-добри винени дестинации в Европа“, добавяме още едно ново събитие в календара на община Пловдив. Така освен, че сме известни с култура и културно наследство, подкрепяме създаването на едно типично винено-кулинарно събитие, което със сигурност ще обогати календара. Вярвам, че фестивалът ще продължи да се развива и с всяка следваща година ще бъде още по-мащабен. Поздравявам Българска асоциация на винените професионалисти за усилията, които полагат за изпълнение на каузата за популяризиране на българското вино и винен туризъм, които да заемат своето достойно място на световната винена сцена чрез разпознаваемост, изразителна идентичност и положителен имидж“, каза заместник-кметът Пламен Панов по време на откриването, след което представи и една от емблемите на града - Духов оркестър – Пловдив, с който започна празника.

На 26 октомври в София ще се проведе конференция с международно участие, насочена към професионалистите в бранша. Лекторите и участниците ще споделят опит и ще дискутират наболели за българското винопроизводство теми, свързани с районирането, маркетинга и позиционирането на България като винена дестинация.

245 comments

 • Comment Link Wxemhd Wxemhd Дек 03, 2023

  order deltasone 40mg online cheap buy isotretinoin pills for sale cheap amoxicillin online

 • Comment Link Tdowfa Tdowfa Дек 03, 2023

  birth control pills free online antibiotics for nonbacterial prostatitis how quickly does tadalafil work

 • Comment Link Iiscgd Iiscgd Дек 01, 2023

  promethazine where to buy online ed medications ivermectin new zealand

 • Comment Link Ydhooi Ydhooi Дек 01, 2023

  causes of duodenal wall thickening drugs for urinary tract infections types of bacterial bladder infections

 • Comment Link Rcnslc Rcnslc Ное 30, 2023

  oral antifungal for skin infection potential hsv 2 cure 2023 refill blood pressure medication online

 • Comment Link Licexe Licexe Ное 30, 2023

  buy cymbalta 20mg pills glucotrol 10mg generic modafinil 100mg generic

 • Comment Link Nzhcnl Nzhcnl Ное 27, 2023

  afixer medication to stop smoking cdc quit smoking free medication buy painkillers online without predictions

 • Comment Link Xdqsuf Xdqsuf Ное 26, 2023

  buy provera 10mg sale cost hydrochlorothiazide 25mg buy hydrochlorothiazide cheap

 • Comment Link Fugvdm Fugvdm Ное 25, 2023

  telehealth consultation for cpap machine new alopecia medicine 2023 get weight loss prescriptions online

 • Comment Link Rcevab Rcevab Ное 25, 2023

  order femara 2.5mg pill aripiprazole where to buy buy abilify 20mg generic

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…