Или как да вдъхнем нов живот на отчислените книги, превръщайки ги в наслада за очите

Магията на книгата е в това, че има способността да заразява, дори когато е в преклонна възраст, прочитана милиони пъти и загубила външния си блясък. Това доказва със своята творческа работилница „Наслада за очите и душата – нов живот за отчислените книги“ Соня Първанова- библиотекар при НЧ „Христо Ботев 1898“ в град Рила. Идеята й се заражда от желанието да намери път, начин и средства за попълване на библиотечния фонд на читалището с нови книги.

Сладкодумна, емоционално зареждаща , творчески любопитна, Соня открива техники за превръщане на, както тя се изказва „дълбоко заспали книги“, да намерят нов дом по нов и красив начин. Тя създава ръководство, за да сподели опита си като библиотекар за библиотекари, но и не само.

За първи път представя своя опит, като добра практика през 2021 година пред 85 участници от България в Пловдив на конференцията „Насърчаване на четенето“, инициатива за „Втори живот на книгата“.

Оримото и киримото са техники на прегъване и изрязване, открити не от японци, а от германския компютърен специалист Доминик Майснер и Аня Щайнер. „Ори“ означава сгъване,  „Кири“ – изрязване, а „мото“ – книга.

Присъстващите в работилницата библиотекари от училища и читалища, начални учители, преподаватели в детски градини успяха със съдействието на авторката на „ARS IN LIBRO“- изкуство в книга, да създадат книга – букет, книга – клетка и сърце.

В тази кратка творческа работилница, благодарение на увличащата Соня, се предизвикаха интересни творчески хрумвания. И всички се съгласиха с идеята, че книгата винаги може да намери нов път и дом, под всякаква форма, дори и като подарък – букет, предмет – клетка, сърце и портрет. Защото книгата е вечна!

Автор и снимки: Станислава Лопатарева за Пловдив чете

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…