Съвсем скоро – на 28 юни, се открива 21-вия Международеня фестивал за шансони „Златен ключ” – Пловдив 2024. Той ежегодно се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и е под патронажа на Посолството на Реп.Франция и Френския институт за България. 

 

Тази година духът на Фестивала ще бъде шоколад и шансони, тъй като френският майстор Венсан Гайо ще ни представи и предложи специални шоколади и сладки лакомства от които не се пълнее, а за да е пълно удоволствието ще отбележим и френския празник на музиката и настъпващото лято с два великолепни концерта.   

 

 

Чакаме скъпи гости, които ще ни поднесат много приятни и неочаквани изненади за публиката в залата. Тази година, благодарение на нашите партьори, сцената за концертите в ГДК «Борис Христов» ще се превърне във френско кабаре от началото на миналия век с ретро мебели. Интересна мултимедия ще пренесе зрителите духом във Франция, която освен страна на шансона, тази година е и домакин на Олимпийските игри. Както за спорта, така и за музиката няма езикова бариера, а  шансонът е любим на всички възрасти, ето защо този Фестивал се ползва и се развива с такъв успех и се утвърди като най-големия такъв формат за Балканите – споделя директорът на Алианс Франсез в Пловдив, г-жа Теофана Брадинска-Ангелова. Така в Пловдив се отбелязва вече повече от три десетилетия и „Празника на Музиката”, едно събитие лансирано от Франция още през 1985 година от многократния Министър на Културата Жак-Ланг, когато музиканти, любители и професионалисти пеят и свирят свободно за собствено удоволствие и за удоволствието на публиката. Изключително завладяващо и положително зареждащо събитие, което се случва днес по цял свят, в над 120 държави на петте континента, където има Френски алианси и културни центрове.

 

 

Посланието на този празник е „Правете музика” и 21-вото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“ – Пловдив 2024г. се вписва изцяло в тази инициатива като неговата медийност става още по-голяма. Фестивалът ще бъде открит, както традицията повелява, от г-н Пламен Панов, Заместник-кмет по култура, туризъм и археология в присъствието на много официални френски и български гости. 

 

Най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde е дългогодишен и неизменен партньор при провеждането на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” в Пловдив, като сега ще представим и световната, културно-образователна, стрийминг платформа TV5MONDE plus. Платформата е безплатна и дава достъп до сериали, френски филми, игрални и документални, а тази година там ще бъдат споделени и двата концерта от град Пловдив. 

 

Единият е на Антония Маркова, първият лауреат на този международен форум, която сега има своята звездна кариера, но ще видим и бъдещи музикални звезди идващи от цяла България. Звездната кариера на Антония Маркова е стартирала именно благодарение на френския шансон. Тя е и многократен носител на отличия от национални  и международни конкурси -„Хит минус едно”, „Бургас и морето”, Music idol, „АVON VOICES’’, като там тя успява да се пребори с 9000 претендентки от цял свят и да достигне до полуфиналите в Париж, където достойно представя България. Наскоро, тя съвсем заслужено спечели и телевизионния формат на NOVA „Звездите в нас”. Наш партньор е отново Арт Войс Център. Благодарение на музикалния педагог г-жа Румяна Иванова, през 2024 година, ще вземат участие, както изпълнители от Пловдив, така и лауреати от различни фестивали и конкурси от цялата страна. Ще видим и чуем невероятни млади таланти от Враца, Горна Оряховица, Стара Загора, Силистра и др. 

 

 

Вторият концерт е на талантливите двама братя близнаци, които вече са много известни във Франция, като дуета “Jessandwest”, а те са подготвили нова и атрактивна програма за участието си в Пловдив. „Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на  формата „Талантите на Франция” през 2019година – на жури, публика, за автори и композитор и др. и вече са влюбени в Пловдив, а отскоро са и лауреати на телевизионният формат „Гласът на Франция”. Изключително ангажирани с пълен календар от участия, но с удоволствие намериха възможност, за да дойдат за концерт на Фестивала. Специално за тях в Пловдив ще дойде да ги поздрави от сцената и вдъхновяващата Олга Василенко. Интересни интерпретации и музикални предизвикателства, плод на френско-българското сътрудничество, очакват пловдивчани и гостите на града на този уникален Фестивал, който ще бъде много по-атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура, а публиката ще усети едно зареждащо и приятно изживяване на лятна романтика. 

 

Тъй като целият фестивал е под лабела „Празник на музиката” и тук, както и по цял свят, той се прави с изключителното съдействие на съответната община като концертите задължително са безплатни и входът за тях е свободен, а  Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането му, както и най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde, с което допринася за популяризирането и добрата реклама на нашия град по света.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…