Над 150 гайдари пристигат в Нови пазар за участие в XXII Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави “Вълшебни ритми” 2024. Той ще се проведе в периода 14-16 юни, а участниците в него са от Нови пазар, Шумен, Добрич, Варна, Девня, Провадия, Долни чифлик, Дулово, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Котел, Несебър, Бургас, Лясковец и с. Константиново.

Събитието ще бъда открито тържествено в 14:00 на 14 юни, петък. В първия конкурсен ден гостите на конкурса ще се насладят на изпълненията на участниците от I група и концерт на Красимир Панчев. Във втория конкурсен ден,15 юни,  са изпълненията на II и III групи както и дефиле на участниците в конкурса.

На 16 юни, неделя,  от 9:00 час е началото на конкурсната програма на индивидуалните изпълнители от IV и V група.

От 10:00 часа е участието на каба гайди, камерните състави и оркестри, и инструментални камерни състави с битови народни инструменти.

 От 13:00 ч. ще се проведе награждаването на лауреатите, следвано от гала-концерт и закриване на конкурса.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира нови, талантливи дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, да стимулира високо професионално майсторство и художествен вкус; да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители.

Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“ Нови пазар е безценно преживяване за децата и младите хора, позволявайки им да се свържат с културното си наследство и да разпалят интереса към творчеството. Той създава пространство за чудесата на българската народна музика, гарантиращо запазването на нашите културни традиции за поколенията напред.

Събитието е под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Нови пазар.

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

НЧ „Христо Ботев-1872” гр. Нови пазар

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…