Два концерта в две поредни вечери с вход свободен в Дома на културата

Сцената на Дома на културата „Борис Христов“ ще се превърне във френско кабаре от началото на миналия век с ретро мебели и интересна мултимедия като фон на 28 и 29 юни, за да пренесе зрителите духом във Франция, страната на шансона. В рамките на два дни и с вход свободен, публиката ще има възможност да се наслади на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“ – Пловдив 2024. Събитието се организира ежегодно от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и е под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България.

 

21-вото издание на фестивала е посветено на темата „шоколад и шансони“. За шоколада ще се погрижи френският майстор Венсан Гайо, който ще представи и предложи специални шоколади и сладки лакомства.

 

Фестивалът ще бъде открит на 28 юни, в 19.00 часа от Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, в присъствието на много официални френски и български гости. Веднага след това започва първият концерт с участието на Антония Маркова, (първият лауреат на този международен форум), която днес има своя самостоятелна кариера. На сцената ще видим и много бъдещи музикални звезди, идващи от цяла България. Ще чуем невероятни млади таланти от Враца, Горна Оряховица, Стара Загора, Силистра и други.  Музикалната кариера на Антония Маркова стартира благодарение на френския шансон. Тя е многократен носител на отличия от национални  и международни конкурси -„Хит минус едно”, „Бургас и морето”, Music idol, „АVON VOICES’’, като там успява да се пребори с 9000 претендентки от цял свят и да достигне до полуфиналите в Париж, където достойно представя България. Антония съвсем заслужено спечели и телевизионния формат на NOVA „Звездите в нас”.

 

Вторият концерт на 29 юни, с начало 19.00 ч. е на близнаците от дуета “Jessandwest”. Те гостуват на фестивала вече няколко години, като всеки път подготвят нова и атрактивна програма. Звездата на „Jessandwest” изгрява след участието им във формата „Талантите на Франция” през 2019 г., когато печелят всички възможни награди – на жури, публика, за автори и композитор и др., а отскоро са лауреати на телевизионния формат „Гласът на Франция”. Ангажирани с пълен календар от участия, те с удоволствие намериха възможност да дойдат отново за концерт на Фестивала, защото неведнъж са споделяли, че са влюбени в Пловдив. Специално за тях в Пловдив ще дойде да ги поздрави от сцената и вдъхновяващата Олга Василенко.

 

Най-голямата франкофонска телевизия TV5 Monde е също неизменен партньор при провеждането на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” в Пловдив, като сега ще представи и световната, културно-образователна, стрийминг платформа TV5 MONDE plus. Платформата е безплатна и дава достъп до сериали, френски игрални и документални филми, а тази година там ще бъдат споделени и двата концерта от град Пловдив.  Партньор на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“ – Пловдив 2024. и тази година е „Арт Войс Център“ с музикален педагог Румяна Иванова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…