Сдружение „Изкуство днес“ Ви кани да открием 30-то издание на Седмица на съвременното изкуство 4-ти септември от 19:30 ч. в Баня „Старинна­“.

 

Сдружение „Изкуство днес“

Седмица на съвременното изкуство

Тридесето издание

04–25.09.2024 г.

 

За по-добър свят

 

Отново в Баня „Старинна“. Традиционното място на проекта отваря врати специално за Седмица на съвременното изкуство, за да отбележи тридесетата си годишнина. Седмицата е един от най-устойчивите формати за съвременно изкуство в страната като предоставя важна подкрепа за развитие на творците. За първи път към проекта се включва галерията за съвременно изкуство – Cu29.

 

Темата „За по-добър свят“ мобилизира трансформиращия потенциал на съвременното изкуство с визуално и творческо въображение. Тя представя балансирана и разнообразна селекция от млади и утвърдени автори от международната и местна сцена с творби, които засягат съвременни теми, актуални на глобално и местно ниво:  екология, миграция и диаспорични култури, война и политическо насилие, неолиберализъм, деколонизация, раса, религия и етнос, пол и сексуалност и др.

 

 

Изложбата показва съвременно изкуство на високо худо­­жествено ниво. Представени са световно-известни имена от международната сцена: Ширин Нешат, носителка на награда от Венецианското биенале от 1999 г. и Сребърен лъв на Венецианския кино фестивал от 2009 г.; Таня Остоич, известна в световната история на феминисткото изкуство и пърформанса; Кристиян Нямпета, участвал в Документа 15 и Манифеста 14, с награда за изкуство „Бъдещето на Европа“ от 2019 г., основател на платформа за Африканско видеоизкуство и куратор към e-flux. Поканени са артистите ninavale (Нина Ковачева и Валентин Стефанов), базирани в Париж и активни на международната сцена, носители на награда „Юнеско“ от биеналето в Цетине 2002 г.; Албена Михайлова-Бенджи, любима пловдивска художничка, която живее и работи в Базел; Веселин Алексиев и Милена Кънчева с актуална тематика за миграцията;

 

Дан Тенев, ярка фигура в българската култура, разпознаваем със своите причудати, монументални намеси в градската и природна среда. Участват още художници от Молдова, Босна и Херцеговина, и Северна Македония.

 

 

Изложбата набляга и на пловдивското участие. Сред тях са Велизар Димчев със смела и находчива намеса в Банята; Дуварколектив, група социално-ангажирани художници в града; Надя Генова с впечатляващо присъствие в пространство на Банята; Асен Кръстенов с фотография, Севдалина Кочевска, Осман Юсеинов и Иван Иванов със смели инсталации на любими обществени места в града (кино Космос, Водно огледало и Братска могила), и др. Чрез изкуството си художниците размиват фиксирани граници и идентичности. Като набляга на пресечните и транс-континентални връзки и тематики, които присъстват в ежедневието ни по безброй начини, изложбата реализира космополитния потенциал на града.

 

Дните, наситени с творчество и активност, включват кръгла маса на тема „Изкуство и социална трансформация“ и спонтанни акции в градска среда. Към тридневната програма се включват самостоятелно организирани и продуцирани проекти: Галерия Сариева с изложбата на Камен Стоянов „Град на сенките“и проектът „Изкуство за зелено бъдеще“.

 

 

Куратори: Живка Валявичарска (САЩ/България) и Емил Миразчиев (България)

 

Участници: 

 

Адела Юшич (Босна и Херцеговина) / Баня „Старинна“

 

Албена Михайлова-Бенджи (Швейцария/България) / Баня „Старинна“

 

Асен Кръстенов (България) / Баня „Старинна“

 

Велизар Димчев (България) / Баня „Старинна“

 

Веселин Алексиев и Милена Кънчева (България) / Баня „Старинна“

 

Дан Тенев (България) / акция, стълбите на Каменица и квартали

 

Дуварколектив (Хана Роуз, Никола Венков, Янка Симова) (България) / Баня „Старинна“

 

Емил Миразчиев (България) / Гарнизонна фурна / ул. „Вегетарианска“, кв. Прослав

 

Живка Валявичарска (САЩ/България) / ул. „Вегетарианска“, кв. Прослав

 

Иван Иванов (България) / Братска могила

 

Ицко Мазнев (1964–2016) (България) / Баня „Старинна“

 

Кейтлън Манинг (САЩ/Мексико) / Баня „Старинна“, Галерия Cu29

 

Кристиан Нямпета (САЩ/ и др.) / Баня „Старинна“

 

Надя Генова  (България) / Баня „Старинна“

 

ninavale (Нина Ковачева и Валентин Стефанов (Франция/България) / Баня „Старинна“

 

Таня Остоич (Германия/Сърбия) / пърформанс пред галерия Капана / Баня „Старинна“

 

 

Татяна Фьодорова-Лефтер (Молдова) / Баня „Старинна“

 

Осман Юсеинов (България) / пред Цар Симеонова градина (Водни огледала)

 

Сашо Станойковик (Северна Макeдoния) / акция в обществена среда

 

Севдалина Кочевска (България) / пред кино „Космос“

 

Станимир Панайотов (България) / Баня „Старинна“ (дискусия)

 

Сузана Милевска (Северна Македония) / Баня „Старинна“ (дискусия)

 

Ширин Нешат (САЩ/Иран) / Баня „Старинна“

 

Яна Костова и Димитър Костов (България) / пред Баня „Старинна“

 

Програма

 

3 септември

 

17:00-19:00 ч. Подгряваща акция на Дан Тенев, стълби на Каменица

 

20:30 ч. Инсталация на Иван Иванов, Братска могила (проект „Изкуство за зелено бъдеще“)

 

21:30 ч. Видео мапинг „Светове“ на Емил Миразчиев, Гарнизонна фурна (проект „Изкуство за зелено бъдеще“)

 

4 септември

 

18:00 ч. Пърформанс на Таня Остоич пред Градска художествена галерия „Капана“, ул. „Райко Даскалов“ 29

 

19:30 ч. Официално откриване, Баня „Старинна­“

 

20:30 ч. Жестова акция на Яна Костова, пред Баня „Старинна­“

 

5 септември

 

17:00-18:30 ч. Кръгла маса и дискусия на тема „Изкуство и социална трансформация“ със Сузана Милевска, кураторка и изкуствоведка,и Станимир Панайотов, философ и писател, Баня „Старинна“

 

18:30 ч. Пърформанс на Албена Михайлова-Бенджи, Баня „Старинна“

 

 

20:00 ч. Откриване видео изложба наКейтлън Манинг, Галерия Cu29

 

6 септември

 

18:00 ч. Откриване на самостоятелна изложба „Град на сенките“ на Камен Стоянов, Галерия Сариева (организирана и продуцирана от галерията)

 

„Седмица на съвременното изкуство“ е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт. Той е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата, в партньорство с Община Пловдив и Гьоте-институт и е част от културния календар на Община Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…