Представлението  ще се изиграе на 29 август от 20:00 ч. в Тютюневия склад
Билети в мрежата на Eventim: 5 лв.

Българско народно творчество е общото наименование за произведенията на изкуството и постиженията на културата, предаващи се традиционно от поколение на поколение българи от достатъчно дълго време, за да се забрави името на техния автор. То е винаги анонимно, притежава митологична стуктура и разказва за историята на едно отдавна отминало време.
Съвременно изкуство е това изкуство, което отпечатва духа на времето върху себе си. В него присъствието на изпълнителя е централно, той има нуждата да е свободен, да изрази себе си и да е отворен към нови техники и различни видове изкуства, които да бъдат използвани в неговата работа.
Идентичност проверява връзките и противопоставянето между българско народно творчество и Съвременно изкуство в действие и експериментира с равнопоставеността между средствата на пърформанса и фолклора (народни танци, народна музика), едновременно създавайки пространство за гледни точки към темите: хармония/ дисхармония, нужда/ дълг, спонтанност/ представа, диалог/ отчужденост.
Идентичност е създаден с мотивацията да предложи на широката аудитория идея, концентрирана върху зависимостта на хората да се свързват все по-често със своята идентичност, с нуждата за обвързване помежду си чрез усещането за индивидуалност. От една страна, проектът изследва същността на автентичността в средствата на народното творчество и пърформанса и, от друга, навлиза в сферите на въпросите „От къде идваме?“, „Какво ни обединява?“ и „Дали това е именно народното творчество в момента?“.

Времетраене: 40 минути
Авторски проект на Ирина Голева
Участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Христина Белева (гъдулка)
Костюми: Велика Прахова
Инструктор по народни танци: Виктория Керин
Интернет страница на Сдружение „По действителен случай“: pds-org.blogspot.com

Част от "триЗависим 2014" – проект на Гилдия за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България и Културна фондация А25.

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…