Един много предизвикателен литературен турнир се вихри периодично в различни български градове вече около девет години. Творението на поета Петър Чухов “Трубадурски двубои” е поредица от съревнования – всяко  организирано в строга система и изправящо на поетически дуели известни български автори. Брой пореден от двубоите ще се случи на 13 септември от 20 до 21.30 часа в книжарница “Хеликон” в програма “Култура и клуб” на “Нощта”.

Петър Чухов разказва повече за идеята и философията на поредицата. Както и за стратегиите при всяко съревнование и за привидното съществуване на абсолютни стойности в живота и изкуството.

Макар и не в строга периодика, трубадурските двубои се утвърдиха като рубрика – всеки нов брой е очаквано събитие. Как се поддържа тази кота на интерес вече немалко години?

Според мен основната притегателна сила се дължи на състезателния характер и на важната роля, отредена на публиката,която чрез гласуване решава кой да е победителят. Хората идват не просто да послушат поезия (разбира се и за това), но са и активни участници. А и условията предполагат излизане от малко скучноватия понякога модус на просто изчитане на известен брой стихотворения, последвано от вяли или не чак дотам ръкопляскания. Поетът вече не е само глас, чрез който (понякога не особено успешно) стихотворенията му достигат до съзнанието на слушателите. Той трябва да покаже и други умения, а именно да защитава поетиката си и да търси слабите страни на тази на опонента си. Важни са също и импровизационните способности, което е още една причина събитието да е далеч от статичността на рутинните литературни четения.

Това ли е пионерът сред форматите за нерутинна изява на  литература у нас?

Разбира се, че не. Има достатъчно дълга традиция в нетрадиционното представяне на литературата, както по света, така и в България. Превръщането на литературното четене в някакъв вид спектакъл или пърформанс не е от вчера. Музика, танц, театър и визуални изкуства отдавна се използват за тази цел. Не е ново и внасянето на състезателен момент (достатъчно е да споменем слам поетическите състезания), макар че то не се среща чак толкова често, особено тук, в България. Идеята ми хрумна покрай търсенето на начин да събера заедно хора от различни литературни общности,
нещо, което по принцип рядко се случва(ше). И сега основната цел си остава всеки поет да се появи пред (поне донякъде) нова аудитория (тази от почитателите на опонента му) и ако може, да я спечели.

Неколкократно актуализираш правилата и технологията на двубоите. С какво съобразяваш промените? В Пловдив най-нов „ъпгрейд“ ли ще видим?

Смисълът на промените, които съм правил през годините, e двубоите да станат по-динамични и интересни. Първоначалният формат беше с пет тура, в които поетите просто четяха стихотворения на различни теми, които предварително бяхме определили, а след всеки тур публиката гласуваше. Докато траеше гласуването (което отнемаше доста време), аз представях авторите с техните биографии и някои отзиви (често шегаджийски, например от форуми в интернет), а също понякога канехме музикант да запълва тези пролуки със свирене или пускахме музика. По-късно намалих туровете на четири, втория от които поставяше нелеката задача на опонентите

да четат слаби (по своя преценка) стихотворения на противника си,
въведох и секунданти, които се състезаваха помежду си в третия тур, а в четвъртия поетите трябваше да импровизират стихотворение по зададена дума или фраза от публиката. Така двубоите се съкратиха и станаха доста по-наелектризирани. Последното нововъведение е, че докато се броят гласовете след всеки тур вече се провежда следващият, а не се чака първо да се видят резултатите. Така се избягват паузите и интересът на присъстващите се поддържа през цялото време.

Кои поети ще се съревновават в Нощта на музеите и галериите?

Това са двама много интересни автори – Стоян Терзиев и Петър Краевски.
Те са почти връстници, пишат както поезия, така и проза, освен това са и журналисти. Но едва ли точно аз трябва да ги представям на пловдивската публика. Секунданти ще им бъдат литературният критик Марин Кадиев (на Петър) и поетесата, която също се изявява в критиката, Елена Диварова (на Стоян).


Не открих в архивите на поредицата – ти бил ли си участник в трубадурски двубой?

Не, за мен остава ролята на организатор и водещ. Имам идея един ден да участвам в специален двубой със своето алтер его – Чешо Пухов (който пише сатирична и нонсенс поезия), но не знам кога и как ще стане това. А иначе наистина ми е интересно кого ще предпочете публиката. :)

Запомних един наглед най-обикновен момент от стената ти във фейсбук. Беше публикувал стихотворение, в чийто финал клошар спеше върху тротоарна плочка. Твой приятел-журналист отбеляза колко нездрава е логиката на този стих – как така цял клошар върху една плочка! Ти не подходи „двубойно“, а само отговори: „Този е много мъничък. Съвсем се е стопил.“ Дали смирението не се оказва най-добрата стратегия във всяко съревнование?

Не бих го нарекъл смирение, по-скоро опит да се покаже, че на нещата може да се гледа от много и различни ъгли исъществуването на абсолютна гледна точка е привидно.
За изкуството това е много важна предпоставка.

„Сутринта има тъмно минало“. Нощта има ли светло бъдеще?

Никой не знае.

 

Още материал за Нощта на музеите и галериите може да прочетете ТУК

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…