ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура, който ще се случи за седми пореден път от 10 до 19 октомври в Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Тази година куратори на фестивала са Светослав Мичев, Стeфан Минков и Христо Станкушев от българското студио за архитектура и дизайн dontDIY, а темата на събитието е "Възможното невъзможно".
Манифестът на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 цели да потърси архитектурата, която вижда отвъд себе си. Христо Станкушев поставя акцент върху опита за създаване на лабораторна среда, изолирана от очаквания, рестрикции и модели. Фестивалът размива съсловни граници, създава връзки там където ги е нямало. Чрез преосмислянето на архитектурата като културна материя, фестивалът насочва вниманието към основни проблеми на съвременната култура.
Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е изцяло фокусирана в Капана и по този начин подпомага развитието му като квартал на творческите индустрии. "Самите пространства на Капана предизвикаха интереса ни да използваме квартала като лаборатория за архитектурни експерименти и затова заедно с кураторския екип решихме събитието да се проведе изцяло в тази част на Пловдив", обяснява директорът на ONE ARCHITECTURE WEEK Любо Георгиев.
Автори на визуалната идентичност са дизайнерите от Постстудио. Вдъхновени от манифеста те се заиграват с идеята за възможното невъзможно и създават един приказен свят в Капана населен с мишки. Андреан Нешев обяснява: "Искахме визуално да интерпретираме темата по достъпен начин, който да е разбираем за хора с всякакви интереси и вкусове."
Още преди началото на ONE ARCHITECTURE WEEK  феновете на фестивала могат да се запознаят с темата на събитието в изложбата "Големите надежди", която стартира с Нощта на музите и галериите в Пловдив на 12 септември. Експозицията цели да представи на публиката идеите и проектите на предстоящия архитектурен фестивал с обяснителни текстове, аудио и видео записи. "Големите надежди" може да се види в офиса на ЕДНО в Капана на ул. Христо Дюкмеджиев 10 от 12 септември до 19 октомври.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…