И през тази година народна библиотека „Иван Вазов” ще бъде част от голямата Пловдивска сцена в десетото издание на „Нощ на музеите и галериите”.
Участието на Библиотеката е през втората вечер
 13 септември /събота/ в програма  „Култура и клуб”.

Юбилеите за нашата Библиотека през тази година са два
135 години Народна библиотека „Иван Вазов” - Пловдив
10 години „Нощ на музеите и галериите” – Пловдив
Ще бъдат подредени четири атрактивни, пространствени изложби.

Първата изложба - „Четвероевангелие на Иван Александър” – е посветена на фототипно издание на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, един от най красивите ръкописни паметници на българската книжнина. Писан е от монах Симон във Велико Търново през 1356 година по поръчка на цар Иван Александър. През 17 век е изнесен в манастира „Св. Павел” в Атон.  Защо оригиналният ръкопис е в Лондон – Британски музей, ще научите във фоайето на Библиотеката на 13 септември 2014 година.
Втората изложба – „Глаголически знаци”  изработени от Александър Гешев с огромно проникновение съдържащо се във всеки знак на всяка буква носещи в себе си сакралността на символа. Зад симетричната изразност на глаголическите знаци седи една прекрасна изобразителна  и  графична декорация. Платната са дарени на Библиотеката от Иван Фратев.
Третата изложба –  „Голямата книга” – е пространствен проект изработен от Стюарт Маккълок  и Мария Ризова с участието на деца – читатели. Българските букви излизащи от книгата и завладяващи пространство, светове и посетители са изрисувани от ученици участници в „Арт-клуб” към СОУ „Черноризец Храбр”.
Четвъртата изложба – „Туве Янсон – Живот и творчество”-  обхваща всички периоди от богатото творчество на авторката, включително репродукции на сюрреалистичните й картини от 30-те, модернистични произведения от 50-те и по-абстрактно изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ в. Специално място е отделено на мумините - литературните герои, които Туве Янсон създава и които й носят световна слава и любов.  Гостува Посолство на Финландия в България. Изложбата ще бъде официално открита на 13 септември 20.00 часа от представител на Посолството.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…