В разгара на есенния културен сезон своя самостоятелна изложба в галерия Аспект реди Недко Итинов. Вече близо десет години традиционно през това време на годината и традиционно в Аспект, художникът кани пловдивската публика да се запознае с новите му творби и да се наслади на майсторството му. Недко е от художниците, които не правят резки завои, но пък винаги изненадват, така е и този път – след двегодишна пауза той има какво ново да покаже и с какво да впечатли почитателите си.

За настоящата изложба художникът е подготвил двадесет картини – десет живописни работи върху платно и десет върху картон. Съзнателно не употребявам израза „рисунка върху картон”, защото „рисунката” като термин навежда на мисълта за скициране, наброска с туш, молив или въглен, не предполага живописване. А работите на Недко върху картон са завършени живописни произведения, по нищо не отстъпващи на една класическа живописна творба. В тях по-скоро се наблюдават елементи от графични техники, има много рисунка, но всичко, и композиционно, и технически, и естетически, е подчинено на каноните на живописта. Затова и сме анонсирали „изложба живопис”, защото всичко, излязло изпод четката на Недко, е живопис от най висока класа, анонсират от Аспект.

Характерно за изложбата е и фокусирането на твореца върху по-големи формати, платната му са с преобладаващи размери от около и над метър, работите под стъкло също не могат да се определят като камерни, което му позволява да „се разгърне”, да защити идеите си по един изключително професионален начин. Отново се срещаме със специфичния негов растер, с така характерната есенна топла гама, с толкова обичания от Недко пейзаж, който някъде е пловдивски, другаде е само естетизирано изображение на гора, а особено се откроява цикълът пейзажи от Рим с типичните за града силуети на антични сгради и пинии. Част от творбите са населени със специфични персонажи – стилизирани фигури на хора, животни, че дори и автомобили, умело вплетени в една условна среда, навяваща асоциации за Средиземноморие, за екзотика, дори за сафари в Африка. Условността преминава в картини, в които елементите са изведени на ниво символи и знаци – увиснали в пространството образи на риби, части от антични артефакти, древни печати и пиктограми. Една богата на идеи експозиция, подготвена и поднесена от твореца с типичните за него високи критерии за професионализъм и естетика.

Осмата изложба на Недко Итинов в галерия Аспект може да се види от шести ноември в рамките на три седмици.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…