Изложбата ще бъде открита от 11.11.2014 и продължи до 11.12.2014г.
ОТКРИВАНЕ: 11.11.2014 от 18.00 часа 
ГАЛЕРИЯ „РЕЗОНАНС“,  УЛ. „ПАРЧЕВИЧ” №14, ГР. ПЛОВДИВ

Едно стечение на обстоятелствата направи така, че в годината на моят 60-ти юбилей дълбоко под основите на познатият ви „Мраморен град на изкуствата” в с. Илинденци, община  Струмяни  успяхме да разкрием следите на огромна река, по стечение на обстоятелствата, съществувала преди години съответстващи на първите цифри от моята скромна 60 годишнина, но……….. 60 милиона години преди нас. Затова и  настоящето представяне се нарича „ПРЕДИ 60 МИЛИОНА ГОДИНИ - РЕКАТА“.
В същност с тази изложба искам да ви пренеса в атмосферата на този уникален с природата си Пирински край, където заедно с  приятели от фондация „Арт център-Илинденци” и моите близки в продължение на вече двайсетина години създаваме  един уникален творчески център -  музей за изкуство. И нещо повече, защото тук дори случайно преминаващите от местните хора, туристи и най-вече посещаващите ни младежи и деца, за които това място е вече актуално,  така, както става в големите музеи, понякога дори подсъзнателно, те се зареждат с кодовете на голямото изкуство за да го носят със себе си за цял живот като духовна потребност.
За да ви пренеса и в атмосферата на градежите за предстоящата изложба избрах материал,  от които създадох  фрагменти от пръст (така ще се нарича и композицията в средата на изложбената зала). Разбира се освен познатите ви работи от любимия ми камък  „серпантинит“ ще видите и последните ми композиции от най-белия пирински мрамор.
И за да излезем от твърдостта на моите реализации с голямо облекчение приех съгласието на дъщеря ми НИНА РУСЕВА, по-талантливият художник в нашето семейството (все пак е 3-то поколение), внучка на моята майка МАРИЯ РУСЕВА, която тази година навърши 90. В тази изложба представяме и един великолепен неин автопортрет създаден преди години.
В кадри и звук по мой проект, обработени от нашия колега ЛЮБОМИР САВОВ ще видите цялостна атмосфера на авторският ми реализиращ се проект „Мраморен град на изкуствата“ и най-новият му етап „Преди 60 милиона години- РЕКАТА“.  
 Искам да благодаря на Антония Димитрова, артдиректор на галерия „Резонанс” за възможността   това представяне да бъде осъществено, на всички присъстващи,  уважили това събитие и на всички медии отразяващи културни събития от този характер. Това е толкова важно точно сега,  точно в тази държава, където този вид изкуство е позабравено поради други проблеми.
Иван Русев

Център за изкуство “Илинденци”
Една идея на скулптора Иван Русев още от 90-те години на миналия век става реалност и се развива до днес. През 1998 година група съмишленици и приятели подкрепят идеята и основават фондация “Арт център-Илинденци”.  Така на площ повече от 30 дка в уникална природна среда с изключително въздействащи природни гледки край с. Илинденци, община Струмяни фондацията започва изграждането на един неповторим по своя характер и мащаби скулптурен парк. Основен принцип при създаване на скулптурните произведения е те да са съобразени със заобикалящата ги среда, да служат на местните хора и гостите на това място. През този период е създадена внушителна скулптурна колекция. Реализирани са над 70 скулптурни проекта на съвременното парково изкуство на силни имена в скулптурата от България,  Австрия, Индия, Япония, Холандия, Франция, Словакия, Румъния, Гърция, Израел, Швеция, САЩ,  Канада, Мексико и др. Те убедително доказват, че изкуството може да променя и развива обитаемата среда в хармония с неповторимата природа. На това място редица млади автори намериха успешна среда за начало на творческата си дейност. В индивидуални и колективни, често пъти носещи определена функция проекти в Скулптурен парк Илинденци са монтирани стотици тонове творчески обработен мрамор. В този парк дори каменните пътеки са скулптурни произведения. Грандиозните количествени измерения като, че ли не са от такова значение. По-важен е приносът за съхраняването и продължаването на първоначалната сила на идеите, заложена от неговите създатели като нов подход в скулптурата, разширените възгледи за културен обмен и за ролята на съвременното изкуство в днешния глобален свят.
От 2005 година инициаторът на този парк започва реализацията на своя мащабен проект наречен от него „Мраморен град на изкуствата“. Идеята е да се създаде оригинална среда за представяне и на други видове изкуства. Наред с функционалния скулптурен проект „Форумът“, който представлява открит каменен театър с около 350 места, възможностите за развитие и представяне на различни изкуства на това място се разширяват. Ежегодните творчески прояви, провеждащите се художествени ученически и студентски практики превърна арт живота тук в непрекъснат годишен цикъл. Непрестанно увеличаващият се интерес от посетители го направи и забележимо артистично средище в страната ни. Изкуството със своята специфична сила успя да превърне неизвестното място в добре познат туристически-културен обект и динамично развиваща се възможност за положително влияние върху живота на местните хора.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…