До 4 декември ще остане в залата на Дружеството на пловдивските художници откритата снощи (14 ноември) експозиция „Приложение – пловдивски приложници 2014”.


Председателят на арт обединението Снежана Фурнаджиева не скри радостта си от факта, че след 10-годишна пауза пловдивските приложници имат възможност да се представят заедно в уникална изложба в своя среда – в залата на дружеството.
20-ият художник, участващ в мини изложбите – с плаката и поканите за „Приложение – 2014”, е известният приложен график, куратор и на предишните 4 издания на „Приложение”, Костадин Отонов. Той припомни незалечимата следа на напусналата ни керамичка Анна Гребенарова, вдъхновявала през годините приложниците от града под тепетата. Нейни достойни следовници Костадин Отонов е поканил в „Приложение 2014”: от доайена Анастасия Кметова, през представителите на средното поколение керамици като Димитър Къркеланов, Димитър Воденичаров и Иван Дуков до по-младите, дебютанти в залата на „Гладстон” 32 – София Христозова, Румен Цветков и Траян Добрев. Всеки един от творците, включени в естетската – като подбор и аранжировка – експозиция на куратора Отонов, се откроява ярко – с оригиналността на жанра, материала и посланието си. Тук плакатистът Васил Николов показва за първи път свои шрифтове, влезли в гарнитурите на компютрите ни. Димитър Водиничаров участва със сценографски решения, Атанас Кемешев и Ангел Китипов – с осъществени проекти за църковна стенопис. В традиционното си амплоа и с впечатляващото си майсторство се представят Димитър Келбечев (с реализирани проекти за плакати и книги), Янко Ненов (дърворезба – миниатюра) и Жорж Трак (мозаечни пиали). Откритията на селекционера Отонов за „Приложение – 2104” са Кристина Кутлова – с реализирани проекти за стенопис, Милена Мишева, утвърден живописец, с оригинални бижута, художникът Дамян Христов – с кръгла пластика и релефи, и Кирил Навущанов – с мебелен дизайн в дърво и стъкло. Кукли от дърво, участващи в спектакли на Куклен театър – Пловдив, представят чуждестранното име в изложбата – Хана Шварц.
Академик Александър Радославов определи „Приложение – пловдивски приложници 2014” достойно за „Пловдив – европейска културна столица 2019” арт събитие и призова местните власти да сменят символичната си подкрепа за Дружеството на пловдивските художници с фактическа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…