Мозайките са навсякъде – можем да ги видим в плочките в домовете ни, по улиците или в най-впечатляващите сгради на ислямската архитектура. Едновременно хаотични и подредени, те следват невидими математически закони.

Група млади пловдивски творци представят четвъртата и последна тема от проекта “Математически чудовища”, част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата 2019. Христо Петров – инициатор на проекта и автор на част от творбите събира Запрянка Василева, Венера Смиленова, Деница Тонева и Дарена Георгиева с авторски графики, Никола Балимезов с фотографии и Анн Демянчук с традиционното украинско изкуство за изрязване на хартия.

“Голямо вдъхновение черпя от легендарния холандския художник Мориц Ешер – неговият свят е толкова необятен, изпълнен с духовност и едновременно с това с безкрайна (математическа) прецизност. Първият ми опит да пресъздам неговите мозайки беше като дете преди 20 години, а днес реших да обединя сили с други артисти и да покажем наши интерпретации на темата за разпределението на пространството.” – казва Христо.

Откриването на изложбата “Мозайки/Tiles” е в Отсреща (ул. Бетовен 12) от 19:00 ч. на 20 септември, а на 21 септември от 11:00 до 13:00 ч. на същото място Христо Петров ще проведе практическа работилница с вход свободен. На 9 октомври изложбата се мести в Математическата гимназия, която е партньор по проекта – с откриване в 10:00 ч. и работилница за учениците и преподавателите от 11:00 ч.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…