На 10-ти декември  2014 г., в присъствието на г-н Ярослав Камас, трети секретар, и завеждащ политическия отдел към посолството на Република Чехия в България, ще бъде открита от 17 ч. в Балабановата къща изложбата „Коледно настроение” с коледни и новогодишни картички от България, Чехия и Словакия. Тя е орагнизирана от сдружението „Чехи, словаци и приятели-Пловдив”, Пловдивския клон на чехословашкия клуб „Т.Г. Масарик”, ОИ”Старинен Пловдив” със съдействието на Регионалния държавен архив в Пл? ?вдив и подкрепата на Министерството на външните работи на Чешката република. Изложбата ще  продължи около един месец, като посетителите ще се насладят на пъстрата картина от коледни картички и новогодишни честитки от трите страни, ще се запознаят с началото на  дългогодишната традиция да се поднасят и изпращат коледните и новогодишни пожелания с красиви, рисувани или правени картички.

А историята на коледните и новогодишни картички е твърде любопитна. В Чехия такива картички започват да изпращат още през 19-ти век, но надписите са на немски език, на словашките картички в началото пък текстът е на унгарски, тъй като Словакия тогава е част от Австро-Унгария, българските коледни картички се появяват по –късно – през 30-те години на миналия век. Посетителите могат да разгледат такива стари български картички на изложбата. Те са част от колекцията на Регионалния държаве? ? архив в Пловдив. Изложбата представя и рисувани картички от известни художници от тирте страни.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…