Галерия Sariev ще представи „pro homine“ - първата самостоятелна изложба на българската художничка, работeща в Берлин, Марияна Василева в галерията.

„pro homine“, преведено буквално, означава „за човека“ и е принцип, който e включен в множество международни договори за правата на човека, по силата на който в името на човека нормата трябва да се използва в по-широко тълкуване. Неговата основа, неговият източник от онтологична перспектива, е достойнството на човека в лицето и силата на държавата.
 
Изложбата на Марияна Василева метафорично поставя въпроса за границите на тълкуванието на принципа „pro homine“ между политическото говорене и човешкото право на живот и самоопределение.
 
В центъра на галерия Sariev е разположена бронзовата творба „Microphone“, 2021, представляваща микрофон, който, приближен максимално близо, се забелязва, че завършва с граната. Гласът, излизащ от него, може да обещава и убеждава, да води напред; може да крещи клетвените декларации на властта, обещанията на политика, патоса на проповедника, всичко „за човека“; може и да убива. Да убива буквално, с правото на силния, и символично, пак с това изопачено право да го прави . Да подменя и извращава аргумента ”pro homine”, защитаващ достойството на човека,  с популисткото “ ad populum” (призив към хората) или  правото на мнозинството.
 
Този политически глас в изложбата обаче не е единствен. Там е и приглушеният шепот на крехката уязвимост, и болката на отделния човек, причинени от гласа на „закрилника“.
 
Но пак там е личността, поривът за освобождение, екзистенциалният жест на скъсването със статуквото, бягството  към себе си, към тялото си и правото на надежда.
 
За дишането като право на  живот са рисунките на Марияна Василева с дим. Да дишаш, означава да живееш и да бъдеш свободен, но и да носиш белезите на страданието в отстояването на това право. Като отпечатъците върху тялото на  жената, наранявания от докосвания, скверни посегателства върху телесното, но и менталното;  стигми, остракиращи личността, проявила правото да бъде себе си. „Just breas“, рисунката, озаглавена така, е основното кредо на художничката, че тялото и душата са неделими в отстояването на себе си.
 
За правото и  императива на човека да съществува като индивид в единство на тяло,  самосъзнание и самоопределяне са фотографиите от видеопърформънса „Be Calm“ („Бъди спокоен“), реализиран в Истанбул през 2017 година, по време на 8-месечната резиденция на Марияна Василева там.
 
„Бъди спокоен“ ни казва властта, ние ще се погрижим за теб, ще те вкараме в униформа, ще маршируваш, няма да мислиш, няма да говориш, няма да се притесняваш, че си различен, ние ще се погрижим за теб! „Бъди спокоен“ ни казва творецът и се бори за себе си, за другите, съпротивлявай се и се освободи от страха, от статуквото, освободи тялото, ума и душата си!
 
Най-новата инсталация на Марияна Василева „Selfmade 2“, 2021 е своеобразна реплика на работата „Selfmade“ от 2011 година. И ако в творбата от 2011 ръцете са впрегнати с бодливата златна тел на навика, привързаността и спомена, то в „Selfmade 2“, 2021, тялото (в инсталацията то символно е представено от ръка и крак) вече се е освободило от тройната бодлива тел, от ограждението, от самоограничението, от всякакъв вид пречка и може да бъде свободно.  
 
Изложбата на Марияна Василева, в медиите на скулптура, инсталация, рисунка и фотография, е нейната артистична позиция за правото да бъдеш индивид, свободен „за себе си“ като човек.
 
Изложбата представя нови творби от 2021 година и ключови по-стари творби на Марияна Василева. Откриването ще се състои на 16 април 2021 г., в присъствието на автора, в галерия Sariev, Пловдив.

Текст: Катрин Сариева

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…