Print this page

Галерия Sariev ще представи „pro homine“ - първата самостоятелна изложба на българската художничка, работeща в Берлин, Марияна Василева в галерията.

„pro homine“, преведено буквално, означава „за човека“ и е принцип, който e включен в множество международни договори за правата на човека, по силата на който в името на човека нормата трябва да се използва в по-широко тълкуване. Неговата основа, неговият източник от онтологична перспектива, е достойнството на човека в лицето и силата на държавата.
 
Изложбата на Марияна Василева метафорично поставя въпроса за границите на тълкуванието на принципа „pro homine“ между политическото говорене и човешкото право на живот и самоопределение.
 
В центъра на галерия Sariev е разположена бронзовата творба „Microphone“, 2021, представляваща микрофон, който, приближен максимално близо, се забелязва, че завършва с граната. Гласът, излизащ от него, може да обещава и убеждава, да води напред; може да крещи клетвените декларации на властта, обещанията на политика, патоса на проповедника, всичко „за човека“; може и да убива. Да убива буквално, с правото на силния, и символично, пак с това изопачено право да го прави . Да подменя и извращава аргумента ”pro homine”, защитаващ достойството на човека,  с популисткото “ ad populum” (призив към хората) или  правото на мнозинството.
 
Този политически глас в изложбата обаче не е единствен. Там е и приглушеният шепот на крехката уязвимост, и болката на отделния човек, причинени от гласа на „закрилника“.
 
Но пак там е личността, поривът за освобождение, екзистенциалният жест на скъсването със статуквото, бягството  към себе си, към тялото си и правото на надежда.
 
За дишането като право на  живот са рисунките на Марияна Василева с дим. Да дишаш, означава да живееш и да бъдеш свободен, но и да носиш белезите на страданието в отстояването на това право. Като отпечатъците върху тялото на  жената, наранявания от докосвания, скверни посегателства върху телесното, но и менталното;  стигми, остракиращи личността, проявила правото да бъде себе си. „Just breas“, рисунката, озаглавена така, е основното кредо на художничката, че тялото и душата са неделими в отстояването на себе си.
 
За правото и  императива на човека да съществува като индивид в единство на тяло,  самосъзнание и самоопределяне са фотографиите от видеопърформънса „Be Calm“ („Бъди спокоен“), реализиран в Истанбул през 2017 година, по време на 8-месечната резиденция на Марияна Василева там.
 
„Бъди спокоен“ ни казва властта, ние ще се погрижим за теб, ще те вкараме в униформа, ще маршируваш, няма да мислиш, няма да говориш, няма да се притесняваш, че си различен, ние ще се погрижим за теб! „Бъди спокоен“ ни казва творецът и се бори за себе си, за другите, съпротивлявай се и се освободи от страха, от статуквото, освободи тялото, ума и душата си!
 
Най-новата инсталация на Марияна Василева „Selfmade 2“, 2021 е своеобразна реплика на работата „Selfmade“ от 2011 година. И ако в творбата от 2011 ръцете са впрегнати с бодливата златна тел на навика, привързаността и спомена, то в „Selfmade 2“, 2021, тялото (в инсталацията то символно е представено от ръка и крак) вече се е освободило от тройната бодлива тел, от ограждението, от самоограничението, от всякакъв вид пречка и може да бъде свободно.  
 
Изложбата на Марияна Василева, в медиите на скулптура, инсталация, рисунка и фотография, е нейната артистична позиция за правото да бъдеш индивид, свободен „за себе си“ като човек.
 
Изложбата представя нови творби от 2021 година и ключови по-стари творби на Марияна Василева. Откриването ще се състои на 16 април 2021 г., в присъствието на автора, в галерия Sariev, Пловдив.

Текст: Катрин Сариева

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…