Сред много приятели и почитатели, хора на изкуството, политици, финансисти и светски личности графикът от София Людмил Георгиев откри своята впечатляваща като ниво и обем изложба в Галерия „Капана“ към Градска художествена галерия. Един дебют пред изкушената пловдивска публика, който художникът готви с вълнение от две години и създава творбите си тъкмо за това пространство. По оценката на изкуствоведа проф. Аксиния Джурова преобладаваща част от представените голямоформатни цветни гравюри, изпълнени в микс от техники на високия и дълбокия печат върху pvc, са „авторски отпечатъци - уникати, които съществуват само в едни екземпляр, което ги отличава от класическите графични техники, предполагащи тиражиране. Този тип е много трудоемък, изисква усилие, но за сметка на това дава възможност за напластяване на посланията и съответно на различни прочити, зависещи от ерудираността на всеки, който се опитва да ги осмисли.“

„Радостен съм, когато можем да приветстваме в нашия град художник и изложба, които са на световно ниво“, каза по време на откриването заместник-кметът на Пловдив по култура, археология и туризъм Пламен Панов.
„Много съм щастлив, че се случва изложба, която е планирана през вълнуващата за Пловдив 2019 година. Когато Людмил Георгиев посещава новооткритата тогава галерия „Капана“, е силно впечатлен от новото изложбено пространство и е инспириран от него да направи първата си изложба в града именно в тук. От друга страна не е случайно, че Людмил избира Пловдив да представи своята изложба. Чрез своето изкуство той умее да комуникира изключително добре с другите. За нас в Пловдив умението да се комуникира, общуването не са просто думи. Това означава заедност, а вие знаете колко важна е тя за пловдивчани“, каза още Пламен Панов и обяви още, че Община Пловдив ще обогати своя графичен фонд с творба на Людмил Георгиев от цикъла „Моите градини“.

„Погледнете тези графични листи, наподобяващи ребуси на сегашния ни живот, и в деликатността, с която са включени в тях цветовете, ще прозрете светлината, която ще ни изведе от днешния хаос в „Убежище“ и в „Моите градини“, както са озаглавени част от циклите в изложбата“ – обобщи Аксиния Джурова.

Изложбата продължава до 6 юни.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…