Пъстрата изложба е с благотворителна кауза

 

Красивите творби на талантливи пловдивски деца от първия випуск, преминали обучение в   „Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив” – 2021, са подредени в  Галерия „Занаяти” на Регионална занаятчийска камара-Пловдив на  ул.“Д-р Вълкович“ № 3,етаж I.

 

В проекта на отдел „Култура, археология и културно наследство” на община Пловдив в партньорство с Регионална занаятчийска камара, финансиран от Министерство на културата, е предвидено всеки етап от обучението да завършва с изложба. Участниците и организаторите решиха, тази първа изложба не просто да покаже сръчните ръце, красотата на занаятите и креативността на пловдивските деца, но и да бъде подчинена на благородна кауза и събраните средства от продажбата на предметите да бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

 

Изложбата „Деца творят за деца“ бе открита вчера в Деня на детето – 1 юни от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Председателят на Регионална занаятчийска камара Пловдив – Тони Симидчиева и доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева – Завеждаща отделението по Детска ендокринология към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, УМБАЛ „Св. Георги”.

 

„Щастлива съм да видя толкова много здрави, усмихнати и талантливи деца на едно място. От името на проф. д-р Иван Иванов, на целия екип  на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Св. Георги”, т.нар. Детска клиника, изказвам огромната ни благодарност за благородната инициатива. И вярвам, че сред вас, мили деца, има бъдещи лекари, сестри и хора, които ще лекуват в модерна, красива, съвременна нова сграда на детската клиника и онкохематологията в Пловдив.“, каза доц. Калева – Ходжева.

 

„Благодаря на децата и на техните родители! Най - напред за това, че се включиха в проекта, че насърчават обучението на децата в творчество, че участват в този важен процес по опазване на съкровищницата на българските занаяти и че възпитават децата си в любов към красивото. Щастлив съм, че занаятчийското училище се радва на огромен интерес от страна на родители и деца. В проекта бе разписано през цялата година да бъдат обучени 100 деца. Още в първия етап тази бройка е вече достигната. Видяхме и по време на обучението, че децата са изключително мотивирани, ентусиазирани и искрено се забавляват, овладявайки тънкостите на занаятите и изработвайки стъпка по стъпка свое собствено занаятчийско произведение, под вещото ръководство на известни в страната и чужбина майстори от Регионалната занаятчийска камара – Пловдив. Благодаря ви за благородния жест днес в подкрепа на Детска клиника. Успех на изложбата!“ каза заместник-кметът Пламен Панов.

 

След откриването, родителите бързо изкупиха огромна част от изложените предмети. Всички желаещи да се включат в подкрепа на каузата могат да посетят в делничните дни Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3).

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…