Изложбата „ Хора и паметници. Руско-турската война от 1877-1878 година” с автори  Светлана и Герман Шакарбиеви, гостува в община „Родопи”. Международният проект беше представен за първи път в село Цалапица.

 

Изложбата откри  кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов. В приветствието си той изтъкна благодарността на българския народ към Русия, оказана по време на Руско-Турската освободителна война.

 

„Паметта на българския народ е жива към саможертвата на  хилядите знайни и незнайни руски  войни, загинали за свободата на България. В знак на признателност народът ни продължава да поддържа паметниците, които са свидетелство за тяхното дело, като се грижи то да остане за поколенията и занапред.  Този проект е чудесен урок към  нашите деца и нашите внуци да научат за героизма на славната  армия в тази  война. Ние сме длъжници и днес пред тяхната памет, за да знаем и да помним“, каза кметът Павел Михайлов при откриване на експозицията.

 

В Цалапица кметът посрещна автора Герман Шакарбиев  и Алексей  Новоселов,  старши сътрудник по култура, наука и образование към Посолството  на Руската федерация в България. Новоселов изрази благодарност към хората, които  отделят  от своето време и средствата  си за тази кауза, както и на  организаторите на изложбата за усилията и труда, които са положили да съберат информация , да я систематизират и да финансират изготвянето на композицията. Представителят на руската страна  изрази готовност за бъдещи общи проекти в сферата на културата, образованието и съхраняването на историческата памет.

 

На церемонията по откриване на експозицията присъстваха заместник-областният управител на Пловдив Иванка Петкова, заместник-кметът на община „Родопи” Емилия Иванова, кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов, заместник-председателят на ОбС „Родопи” Илина Вутова, общинските съветници Боряна Бръзкова, Красимир  Кирев, Николай Гачев и Димитър Талев.

 

По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и сол, а танцов състав „Каламица” изнесе кратка програма.

 

Изложбата „ Хора и паметници. Руско-турската война от 1877-1878 година” показва 10 постера,  посветени на съхранението и опазването на паметници на знайни и незнайни руски войни, загинали по време на Руско-турската освободителна война. В нея са експонирани и описани монументите, които се намират на територията на община „Родопи” - в селата Цалапица, Брестник, Крумово и Белащица и други населени места в областта.

 

Идеята  е  да се популяризират усилията на българите да поддържат руските паметници.

 

Изложбата  е подредена във фоайето на НЧ "Светлина -1900" в село Цалапица. Тя ще остане там до 15 август.

 

Експозицията ще гостува на територията на община „Родопи” до 5 септември. Организаторите се надяват да имат възможност да представят изложбата не само на територията на страната, но и извън нея -  в Румъния, Сърбия и Русия.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…