Пъстрата пролетна изложба „Цветове“ на Дружество на пловдивските художници бе открита официално вчера в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ № 32 .

По традиция в началото на пролетта и навечерието на големите християнски празници Цветница и Великден, Дружеството организира обща изложба с участието на утвърдени имена и млади автори, които показват свои творби - живопис, скулптура, N форми и графика.

Тази година в пространствата на двата етажа на залата са експонирани 123 творби на 84 автори.

Изложбата откриха Снежана Фурнаджиева – председател на Дружеството и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив. За доброто настроение и музикалния фон на откриването се погрижи пианистът Митко Маджаров, който изпълни на роял своя авторска музика.

Откриваме една от най-желаните изложби – пролетната! След дългата зима и ужаса, който преживяхме от продължителната пандемия, душите ни са зажаднели за мир, спокойствие и радост! Художникът търси начин да съхрани душата си, а цветовете и красотата са неговото оръжие. Виждате днес една изключително цветна зала. Изложбата е празник за Пловдив! Ще откриете посланията за вяра, надежда и любов! Това е една молитва за Възкресението, която носи успокоението на Божията любов. Благодаря на всички художници, които се включиха и пожелавам на всички здраве и творческо вдъхновение!“, каза Снежана Фурнаджиева, която благодари специално на община Пловдив за подкрепата. Изложба „Цветове“ се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града, каквато е традицията от години.

Открихме няколко прекрасни изложби през изминалите месеци, в условията на пандемия и ограничения, и това е първата изложба без маски. Усещането за цвят в тази зала е възхитително. И ако посланието тогава беше „И след пандемията всичко ще бъде наред!“, днес залата и лицата на хората истински греят. И, да, със сигурност ще лекуваме душите си с изкуство след пандемията. Творбите представени тази вечер са повече от впечатляващи. Благодаря ви за това, което правите, а ние, отдел „Култура“ и община Пловдив ще продължаваме да ви подкрепяме“, каза на откриването Пламен Панов.

Изложбата „Цветове“ на Дружество на пловдивските художници в Зала „2019“ е с вход свободен и може да бъде разгледана до 8 май.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…