Изложбата на колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“ „Мостът между традиции и съвремие“ ще бъде открита на 14 септември от 18.00 ч. по случай 54 години от създаването му. Историята e както кратка, така и достатъчно дълга за утвърждаване и създаване на традиции в дейността на един колектив. Колектив, в който се създават майстори везбари и произведения във везбата, носещи характеристиката на региона, от който е взета, и на жената, чийто ръце са я извезали.

Едва ли се замисляме и осъзнаваме, че в домовете си притежаваме истинско съкровище и знание трупано стотици години. И колкото повече знаем за това наследство, толкова по-силна и пълноценна е връзката с предците ни.

С настоящата изложба колектив „Росица Чуканова“ носи това знание, втъкано както в представените съвременни дамски тоалети и предмети – пана, тишлайфери, карета, така и в изложените национални носии /издирени, окомплектовани и възстановени/ и онези, изработени изцяло с нови материали по образци на дедите ни.

Всичко, на което ще се насладят сетивата ни, преминавайки през изложените експонати, е взето от издирени образци и претворено от ръцете на везбарките от Колектива в неповторими по своя блясък национални шевици, носии и везбовани орнаменти и приказни багри.

Изложбата е част от събитията към инициативата „Европейски дни на наследството“

Може да я разгледате до края на месец септември в Изложбена зала на РЕМ – Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…