Изложба “Пейзаж” на художниците Ангел Китипов, Петър Чучулигов и Полина Станчева ще се открие на 3 ноември 2022 г. от 18 часа в галерия "Паралингва“, ул. „Хан Аспарух“ №3, Пловдив (зад храм „Света Петка“).

Ще бъдат показани живописни творби в техниките на акварела и акрила, вдъхновени от красиви природни места и интересни гледки. Авторите рисуват в различни индивидуални стилове, а обединяващия елемент в изложбата е темата пейзаж. Част от произведенията са създадени на пленери в различни места на България, а други са разработени в ателиетата на творците. Публиката ще види фрагменти и детайли от пространството, претворени през художествения поглед на тримата художници, които са преподаватели по специални предмети в НХГ
„Цанко Лавренов“
.

Ангел Китипов представя творби, в които пейзажите са разработени с динамични линии и мазки в богати живописни гами. Произведенията му се отличават с деликатен усет към детайлите, пресъздаване на одухотворени нови светове и нестандартни композиционни решения. Ангел Китипов е завършил Национална художествена академия с магистратура по специалност „Живопис“. Работи в областите на реалистичната и абстрактната живопис, като предпочита класическата маслена техника върху платно, акрил и смесени техники. Авторът е изкушен от рисунката, акварела, колажа и фотографията. Той има реализирани много самостоятелни изложби и участия в различни общи експозиции в страната и чужбина.

Петър Чучулигов показва акварелни пейзажи, които са характерни с богати цветови съчетания и различен поглед към света, който го заобикаля. Зрителят може да усети красотата на природата чрез художественото внушение за движенията на облаците, вятъра, водата и растенията. Петър Чучулигов е завършил Национална художествена академия с магистратура по специалност „Плакат и визуална комуникация“. Той работи в сферите на графичния дизайн, живописта, графиката и илюстрацията. Създател е на пощенски марки и карти. Носител е на награди от престижни конкурси за плакат. Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции и в културни събития в България и чужбина.

Полина Станчева представя творби, в които реални пейзажни сюжети се преплитат с приказни елементи, изобразявайки състоянията на природата. Картините й са характерни с леко декоративно обобщаване на форми и цветове. Полина Станчева е завършила АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с магистратура по специалност „Живопис“. Работи в сферата на живописта и дигиталното
изкуство. Има няколко самостоятелни изложби и много участия в групови експозиции, артистични проекти и пленери. Автор е на две стихосбирки: "Заключен кислород“, 1995 г. и „Пространства“, 2003 г.

Автор на плаката за изложбата е Петър Чучулигов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…