Изложба с рисунки от съвременни детски книжки може да се види в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград. Повече от 30 деца на възраст от 6 до 13 години от Школата към едноименното читалище с ръководител Ламбриана Форева направиха прекрасни творби, заимствани от илюстрациите на книгите на Петя Кокудева – „Юху-Буху-Измислячус!“, Мария Донева и „Азбука на животни професионалисти“, „Рибко“ и „Кучето детектив“ на Джулия Доналдсън. Инициативата е част от Литературния фестивал Младият Пловдив чете.

По време на откриването на изложбата фоайето на Библиотеката се изпълни с дечица, техните родители, приятели. Ръководителят на Школата по рисуване Ламбриана Форева сподели, че идеята на инициативата е малчуганите да се запознаят с историите в книжките, да си изберат герой, илюстрация и да я нарисуват.

„Запознахме децата с голямата роля на художника в създаването на книгите. Някои деца се придържаха по-строго към илюстрацията, други приложиха повече въображение. Използвахме различни техники, туш, перо, акварел, получи се богата палитра от красиви детски рисунки. Докато четохме книжките и историите много се забавлявахме, препоръчвам книжките. Благодарна съм на всички участници, защото те до един с голям ентусиазъм и желание се включиха, а най-малкото момиченце дори толкова се вдъхнови, че нарисува няколко картини"

Директорката на ГБ „Паисий Хилендарски“ Милена Марковска благодари на координатора на фестивала Гери Георгиева за това, че и Асеновград е част от проявата Пловдив чете и отбеляза, че очаква в бъдеще още добри събития, свързани с книгите.

Изложбата на децата може да се види до 8.12.2022 година.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…