На 7 декември (сряда) от 17.30 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита изложбата „110 години от началото на Балканската война (1912 – 1913 г.)“ на НЧ „Родопска искра 2020“, с. Лилково, намиращо се на 5 км. от връх Модър –  мястото, на което е „пукнала“ първата пушка на Балканската война. Изложбата има за цел да представи част от уникалните и особено ценни документи, който се съхраняват в Отдел „Държавен архив” – Пловдив, Регионален етнографски музей – Пловдив и личните архиви на лилковци.

В експозицията могат да се видят документи от фондовете на Колекция "Балканска война (1912-1913)", резултат от дългогодишната издирвателска дейност на експертите на “Държавен архив” – Пловдив и най-вече на гл. експерт Владимир Балчев. Поместени са и текстове, които представляват подбор на материали от книгите на лилковските краеведи:  "Тъмраш" на Ангел Вълчев и "Камъни, богове, руни" на Ангел Личков, базирани на записани спомени и лични преживявания на хора от с. Лилково. Те разкриват не само военната обстановка, но и атмосферата в населените места, тревогата и очакванията в мирното население в граничните райони, напрежението и готовността за саможертва.

Посетителите на изложбата ще имат възможност да се запознаят и със съдържанието на тефтерчето на Ангел Букорещлиев /учител, музиколог, композитор, хоров диригент/. Това малко тефтерче със 79 карирани страници е безценен извор за съдбата на един обикновен войник по време на война. Музиката е единствената утеха в тежките военни дни. Разтърсващ е свидетелският разказ на Букорещлиев за опожаряването на родното село Плевня: „Картината беше ужасна – твърде малко къщи стърчат, а всички други са на пепел; хора избити се търкалят по улиците; селото пусто…“. Във фондовете на музея се пазят и доказателства за премеждията на една българска рота в земите на Беломорска Тракия и Македония, снимки от Балканската война: група офицери и войници, изглед от казармата на 21-ви Средногорски полк в Пашмакли, военно поклонение и др.

На откриването на изложбата Нели Инграм, ученичка от СОУ „Любен Каравелов“, гр. Пловдив ще изсвири на цигулка Соната № 4 от Бах.

Изложбата ще може да разгледате в салона на РЕМ – Пловдив до края на 2022 г. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…