Верни на стремежа си винаги да търсят нестандартното общуване с публиката, визуалните артисти Севдалина Кочевска и Петър Кочевски, със съучастието на Емил Миразчиев, откриха по различен начин и съвместната си изложба “Героят” в Градска художествена галерия – Пловдив (2 март).

 

Откриването се състоя едновремнно пред гостите в експозиционната зала и пред телевизионната аудитория с пряко включване в ефира на предаването “Линия култура” по БНТ 2.

 

Провокативната ирония е импулс и послание в инсталациите, които Севдалина Кочевска създава. Още от витрината на галерията тя призовава с неонов надпис “Be hero”. Изписани тенденциозно с малка буква, против правилата са даже заглавията: “център”; “бучка захар”/”бучка сол”; “за количествените натрупвания и качествените изменения”; “davka”.

 

Произведенията на Петър Кочевски преднамерено предизвикват стандартните ни представи за художествено произведение. Живописта при него е изразното средство да сподели с публиката своите демони в творби като “червен човек (1,2,3)”; “без повече сълзи”; “уморените коне ги убиват, нали”; “героят”; “жокер (1,2,3)”; “майка ми е индианец” и др.

 

Във видеоарт от Емил Миразчиев се припомнят монтажът и принудителният демонтаж на “стената” от сребърни чували по зида на Римския стадион – санкционираната творба на Севдалина Кочевска от миналогодишната Седмица на съвременното изкуство.

 

Изложбата “Героят” може да се разгледа до 22 март на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. “Княз Александър I” №15.

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…