С поредица от събития в Пловдив ще бъде отбелязана 130-та годишнина от рождението му

 

Пловдивчани и гости на града могат да разгледат до 23 април обзорната изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“, която бе открита вчера на пл. Римски стадион. Тя е посветена на паметта и делото на бележития пловдивски архитект Христо Пеев по повод 130 години от рождението му. Организатори са Общински институт „Старинен Пловдив“, Фондация „Български архитектурен модернизъм“, в партньорство с Държавен архив – Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“- Пловдив. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Холдинг КЦМ 2000. Огромно съдействие с документи, семейни книжа, фотографии, проекти, автентични документи и ценна информация оказа и семейство Веска и Боян Илиеви - наследници на арх. Христо Пеев.

Изложбата бе открита от и.д. директора на ОИ "Старинен Пловдив" доц.д-р Елена Кантарева-Дечева,  Наташа Костадинова - началник на "Държавен архив" Пловдив, арх.Нина Толева-Новак от ОИ „Старинен Пловдив“ и Теодор Караколев от  Фондация "Български архитектурен модернизъм".

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Амелия Гешева, наследниците на арх. Христо Пеев, проф. Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ, проф. Галина Лардева, много служители на института и граждани. Откриването бе последвано от архитектурна обиколка на сгради, проектирани от арх. Христо Пеев в кв. „Капана“, за които увлекателно разказа Теодор Караколев.

Христо Пеев е пловдивски архитект, известен с това, че първи и единствен проучва и документира още от 30-те години изчезващото архитектурно наследство на Стария Пловдив. Роден е през 1893 г. в Анхиало, Княжество България. През 1924 година арх. Христо Пеев се установява в подножието на Таксимтепе. Няколко години по-късно започва да проучва старите възрожденски къщи, прави архитектурни заснемания, събира сведения за обитателите на сградите. Плод на неговите дългогодишни изследвания е капиталният труд “Пловдивската къща през епохата на Възраждането”. Благодарение на събрания от архитект Христо Пеев материал, много забележителни сгради са възстановени в първоначалния си вид, „възкръсват” и къщи, разрушени преди години.  И до днес книгата му за възрожденските къщи е енциклопедия, ползвана от архитекти, реставратори и строители. Освен проучвател, Христо Пеев е и продуктивен архитект, автор на стотици сгради в Пловдив и околността - прекрасни модерни проекти от 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век, пропити от най-актуалните тенденции на архитектурата на модернизма. Починал е през 1956 г. в Пловдив. На негово име е наречена една от улиците на Стария Град.

Не пропускайте и следващите 3 събития, посветени на 130-та годишнина от рождението на арх. Пеев. На 7 април  ще има беседа, посветена на живота и архитектурното творчество на архитект Христо Пеев (очаквайте обявяването на място и начален час). На 21 април, 18:00 часа е предвидена втора архитектурна обиколка на сгради, проектирани от арх. Христо Пеев около Цар Симеоновата градина (пред НУМТИ „Добрин Петков”, ул. „Кръстю Пастухов” №8). На 28 април, 18:00 часа, в Данчова къща на ул. „Арх. Христо Пеев“ №2А е откриването на изложба, посветена на живота на архитект Христо Пеев, включваща десетки архивни документи и снимки, авторски рисунки, проекти и много други автентични материали.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…