На 18 май 2023 г. (четвъртък) отбелязваме поредното издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят.

 

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в Международния ден на музеите с всички свои експозиции, които ще приемат посетители безплатно между 9:00 и 18:00 часа. Двете специални инициативи ще се осъществят в Къща музей „Христо Г. Данов” на ул. „Митрополит Паисий” 2 и Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14.

 

В Къща музей “Христо Г. Данов” ще бъде показана и демонстрирана работеща печатна машина тип „американка“ от края на XIX век. Предполага се, че пресата е била една от печатарските машини в печатницата на Христо Г. Данов. От 18:00 ч. в Музеен център за съвременна история ще бъде открита изложбата „Тютюн, енфие & сие”, която е дело на Исторически музей – Горна Оряховица. Чрез един различен поглед тя проследява навлизането на тютюна по нашите земи и конфликтната му същност между водеща икономическа култура и сериозен порок, нанасящ изключителни вреди на човечеството.

 

Демонстрации на работеща печатна машина, използвана в печатницата на Христо Г. Данов

 

По повод на 195 години от рождението на Христо Г. Данов – основоположника на модерното българско книгоиздаване, Регионален исторически музей – Пловдив ще покаже на своите посетители работеща печатна машина тип „американка“ от края на XIX век. Ще може да се наблюдава реален печатен процес. Това е една от специалните инициативи, които РИМ-Пловдив ще проведе на 18 май 2023 година по повод Международния ден на музеите.

 

Експонатът тежи почти един тон и е на около 150 години. Произведен е във Виена. До 2000 година той е бил съхраняван във военното поделение в Казанлък и се е използвал за нуждите на армията.

 

Предполага се, че пресата е била една от печатарските машини в печатницата на Христо Г. Данов. Възможно е тя да една от тези преси, които Данов прехвърля с помощта на Временното руско управление от Виена в Пловдив през 1878 г. В печатницата на Данов се печата вестник „Марица“, учебна и художествена литература.

 

Печатната преса е собственост на Исторически музей Клисура и ще бъде изложена в експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и първата половина на XX век“, известна на пловдивчани като Къща музей „Христо Г. Данов“ на ул. „Митрополит Паисий” 2.

 

Изложбата „Тютюн, енфив & сие“

 

На 18 май 2023 г. (четвъртък) отбелязваме поредното издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. От 18:00 часа на тази дата Музеен център за съвременна история ще представи изложбата „Тютюн, енфие & сие” на Исторически музей – Горна Оряховица, която ще остане подредена в залата на ул. „Ангел Букорещлиев” 14 и през следващите седмици.

 

Изложбата „Тютюн, енфие & сие” е своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. Чрез един различен поглед тя проследява навлизането на тютюна по нашите земи и конфликтната му същност между водеща икономическа култура и сериозен вредител на човечеството.

 

В края на ХІХ и началото на ХХ век (около три столетия след идването му) тютюнът вече успява да подчини значителен процент от индустрията. Произвеждат се множество продукти пряко или косвено свързани с тази култура – кутии, лули, табакери, пунгии, появява се и първообразът на кибрита. Тази тенденция не подминава и Горна Оряховица, където през този период се създават пет тютюневи фабрики. Най-известната от тях е „Малка Загорка”, откъдето са голяма част от експонатите, някои вече с над 100-годишна история. Характерни за отминалия век остават безграничните, като въображение и послания, реклами на тютюнопушенето. Запалената цигара се превръща в отличителен знак за свободомислещите, бунтарите, интелектуалците и бохемите. В същото време започват да се промъкват и все по-мрачни статистики за вредите, предизвикани от този порок…

 

Изложбата представя различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Съществена част от изложбата също така са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…