Регионален етнографски музей – Пловдив има удоволствието да Ви покани на авторска фотоизложба на доц. д-р Любомир Цонев със заглавие: „Мегалитни, антични светилища и приемствеността им в християнството”.

Доц. д-р Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло „Акад. Георги Наджаков” участва в редица археоастрономически експедиции, чиято цел е да се направи модерна база с GPS-данни за мегалитните паметници на българска територия и да се изучи тяхната азимутална ориентация. Мегалитите в своите две основни форми – менхири и долмени – са най-древните сакрални градежи по българските земи, оцелели в една приемлива степен до днес.

Натрупаният изобилен материал за българските мегалити става основа за голяма фотоизложба. В периода 2009-2010 г. тя се обогатява значително като се запазва общата концепция под заглавие: „Мегалитите на Балканите”. Изложбата е включена като приложение към книгата Л. Цонев „Мегалитите в България”, а през 2013 г. е качена в специализирания сайт www.balkanmegaliths.bgjourney.com.

През лятото на 2014 г. Л. Цонев подготвя нова фотоизложба, озаглавена „Мегалити, антични светилища и приемствеността им в християнството”. В нея се запазва общата тенденция от първата фотоизложба, но значително се обновява съдържанието. В новата изложба мегалитите отново присъстват, но в друга роля и делът им е намален като ударението е поставено върху развитието на античните свети места (включително мегалитни) и свети образи в различни епохи и различни исторически условия, т.е. за приемствеността им с по-късни християнски свети места и свети образи. Изключително многобройните и разнообразни примери за такава приемственост изненадват автора, а вероятно ще изненадат и зрителите. Особено забележителни са случаите, когато каменни релефи на тракийския херос се почитат от християните като образи на Св. Георги. Има и доста икони на Св. Георги, които следват композиционните схеми от релефите на хероса.

 

Изложбата ще бъде открита на 23 февруари (понеделник) от 17.30 ч.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…