Честваме 138 години от Съединението на България на 6 септември 2023 година! По този повод Регионален исторически музей – Пловдив ще представи изложбата „Дарителството има значение”, подредена в експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” 1. На празничния ден гражданите и гостите на Пловдив имат възможност да я разгледат от 9:00 до 14:00 часа със свободен вход. След 14:00 часа достъпът до площад „Съединение” ще бъде ограничен във връзка с официалните чествания, които традиционно започват след 19:00 часа.

 

За всеки музей, за цялото общество, за националната и културна памет. Точно по тази причина екипът на Регионален исторически музей – Пловдив продължава да отстоява и популяризира дарителството, защото то е един от основните стожери, на които се крепи нашата работа.

 

Богатството от фондове и културни ценности на всеки един музей винаги включва голям процент дарения – понякога повече от половината, много често сред тях са най-знаковите. Тази изложба представя съвсем малка част – отбрана извадка на дарители и дарения от различни времена – както назад в десетилетията, така и буквално от последните дни. Това е нашият начин да кажем голямо „БЛАГОДАРИМ!“ на дарителите. Да напомним на всички останали, че те съществуват, че съществуват музеи, съществуват културна политика и културно-историческо наследство. В съвременното забързано ежедневие, изпълнено с проблеми от екзистенциален характер, за съжаление, нито музеите, нито дарителството в тях попадат на фокус. Но надежда има – всички тези хора и институции представени в залите и витрините са категорично свидетелство за това.

 

Изложбата включва фамилни вещи на д-р Константин Стоилов, дарени от неговата внучка Христина Джидрова, фамилни вещи на Божидар Здравков, дарени от сина му Антон Здравков и от Бистра Здравкова, фамилни вещи на семейството на Иван Атанасов Арабаджията, дарени от неговата правнучка Богдана Николова, снимки на полковник Цветан Мумджиев, дарени от неговия внук арх. Цветан Мумджиев, вещи на капитан Никола Андреев, дарени от Мария и Стефан Тусунови, вещи на полковник Цветан Рашков, дарени от семейството на народния артист Димитър Панов, вещи на Никола Щерев – Старика, дарени от неговите внуци Мирослава Кацарова и Никола Солаков, фамилни вещи на семейство Банялиеви, дарени от Иванка Банялиева, непоказвани досега народни носии от района на Странджа, дарени от Мария Пенева, традиционни японски дрехи, музикални инструменти и кукли, дарени по инициатива на Юко Накаджима от Японската агенция за доброволци в чужбина, както и подаръци, награди и отличителни знаци, получени от Община Пловдив и предоставени във фондовете на Регионален исторически музей – Пловдив.

 

Призоваваме всички хора с високо съзнание за история и памет – дарявайте на музеи, библиотеки, архиви! Това, което днес ни се струва маловажно, утре може да се окаже безценно свидетелство за миналото! Дарителството има значение.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…