Галерия „Ромфея“ представя изложба на художника Живко Янев. Изложбата се състои от 40 платна. Тя ще продължи до 07.06.2024 г.

 

Уникален със своя стил, носител на престижната награда “Мечът Ромфея”, Живко Янев се налага като най-търсен и продаван художник на галерията. Негови платна притежават стотици ценители на изкуството в гр. Пловдив, страната и в чужбина. Неповторимият му стил и колорит, характерен с обратна перспектива, изобразява българския бит и природа, с което пленява ценителите на изкуството.

 

Ето какво казва проф. Марин Коцев за Живко Янев:

 

На творчеството на колегата Живко Янев е крайно време да бъде обърнато особено внимание. Той е май последният бисер от броеницата на поредицата големи български художници-фолклористи. В много от картините на Мърквичка, Вл. Димитров – Майстора, Златьо Бояджиев, Цанко Лавренов, Д. Добрев, Стоян Венев и още редица други битът и фолклорът на старите българи е показан и съхранен завинаги за поколенията. Тяхното творчество е важен елемент от голямата полза събрана и от другите народни изкуства и занаяти, с чиято оригиналност и самобитност се подхранва нашата гордост и самочувствие като българи пред света.

 

Интересът на Живко Янев към бита, обичаите и фолклора на селския живот е по детски чист и добронамерен. Такъв, какъвто е и самият Живко. Израснал в бедно семейство и тръгнал рано да печели хляба си той е закърмен за цял живот с очарователните спомени от детството си.

 

Благодарение на големия талант, който Господ му е дарил, и на щастливия шанс, след като е приет в Художествената академия, почти веднага е изпратен да следва в тогавашния Ленинград, където завършва със специалност „Художествена керамика и стъкло“. След като е видял голяма част от руските и световни шедьоври в изкуството и е разкрил кръгозора си за света, Живко се завръща в България. Създава семейство, има двама прекрасни синове, започва работа и успоредно с това в ателието си почва да прави интересни опити за негови нови изразни средства. Така се появява неговият оригинален и единствен в българското изобразително изкуство художествен език, който осмислен и съчетан с емоционалното му отношение към селския бит и фолклор го прави наистина ярък представител на българския народностен дух.

 

В картините на Живко Янев не може да се види черна линия. Там всичко черно е бяло. Как става това – само той си знае, но те приличат на сложни витражи с много богат и свеж колорит. Наситени са с многобройни персонажи, животни, птици и какво ли още не, видени винаги от необичаен ъгъл – обикновено от въздуха.

 

Освен многофигурните композиции, в които има и чудесни пейзажни фрагменти, Янев прави с много голяма любов и естетически вкус творби в областта на натюрморта. Някои от тях заслужават наистина много висока оценка.

 

Живко Янев вече е пенсионер и сега ще може още по-спокойно да създава своите творби. Неговото изкуство е наистина голям принос в нашия художествен живот.

 

Да, то няма нищо общо със съвременните проблеми на модерната философия на новите художници. Но – „всеки камък да тежи на мястото си!“.

 

Важно е човек да живее честно, да бъде самият той, да бъде полезен за всички и разбран от хората!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…