Джанюариъс А. Макгахан е роден през 1844 г. На 12 юни се навършват 180 години от тогава. По този повод екипът на Регионален исторически музей-Пловдив подготви изложба за живота на безстрашния журналист с акцент неговите репортажи за последиците от Априлското въстание. Тя ще бъде подредена в експозиция „Българско възраждане“ на ул.“Цанко Лавренов“№1 в Стария Пловдив.

 

Едно от най-значимите събития в родната ни история през XIX в. е въстанието от 20-ти април 1876 г. То е кулминация на опитите на българския народ да отхвърли Османското владичество. Многобройните сведения за кървавото му потушаване се отричат от официалните власти в Османската империя. Това провокира Великите сили да съставят анкетна комисия от техни представители, за да установят истината. Към нея се присъединява специалният пратеник на английския таблоид „Дейли нюз“ – Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Неговият сблъсък с покъртителната действителност се излива на страниците на вестника под названието „Писма от ада“. Печалните картини, които авторът рисува с перото си, разпалват възмущението на световната общественост и я настройват приятелски към България. „Царят на военните кореспонденти“, както го наричат, успява да отвърже ръцете на Русия към пътя на нашето освобождение.

 

Дейността на американския журналист продължава и по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Съобщенията му, заедно с тези на другите кореспонденти, са издадени в Лондон през 1878 г. в сборника „Военната кореспонденция на „Дейли Нюз“ от Руско-турската война 1877“.

 

В паметта на признателния българския народ Макгахан остава като ОСВОБОДИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ – думи, издълбани върху надгробната плоча в родния му Ню Лексингтън.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…