От 18.06. до 07.07.24 г. художникът Николай Панайотов представя най-новата си изложба „АЛАФРАНГА“ в Градска художествена галерия – Пловдив, изложбена зала „2019“. Изложбата изненадва публиката с нови експресивни живописни платна от последните творчески години на художника и провокативни 3D скулптурни инсталации, представящи различен и съвременен аспект на тема „алафранга“.

 

Базирайки се на своя безупречен стенописен маниер и опит, Панайотов преразглежда алафрангата от 19 век като част от прехода на традицията към модерността в градската среда и архитектурата през целия период на Възраждането, като предлага неин съвременен вариант, отнасящ се до реалността два века след това. Според него в началото на 21 век, ако трябваше алафрангата тепърва да се създава, тя би запазила своето символно значение като отражение на междукултурен диалог и сблъсък между източните и западните възприятия. Алафрангата за твореца през 2024 г. отразява сблъсъка между културите и новия вид общуване, представящ света днес такъв, какъвто е – конфликтен, арогантен, напрегнат, материален, свят на изкуствения интелект, технологиите, общуване през социални мрежи, където обаче все пак и все още човекът остава център и движеща сила. Творбите са мащабни и магнетични със своя ярък колорит и провокативност, представители на динамичната и фигуративна изразителност на художника, наблюдават се контрасти и безпардонна критика към новите ценности на живота. Те разглеждат „по френски маниер“ епохата на взаимодействието между различни нравствени модели, традиции и нови стереотипи на поведение. През 19 век алафрангата навлиза в представителните помещения на заможните домове, като се характеризира с богата декорация, големи размери, многопластовост, които разкриват изгледи от големи европейски градове, ловни сцени, романтични пейзажи, спомени и пътувания, които са изобразени с различни художествени стилове като ренесанс, класика, барок, рококо.

 

Николай Панайотов разгръща съвременната алафранга с изобразителността на поп арта и сатирата, използва смесена техника с маслени бои, акрил, маркер, комбинации от монохромни и неонови цветове, изоставя романтичната пейзажност и смело разкрива героите на съвремието. Художникът създава компилиран образ на много от обществените и интимни човешки проявления днес, които дотолкова са се анимализирали в реакциите и външността си, че откровението на твореца е цялостно и той ги изобразява такива, каквито ги вижда, като причудливи създания – полухора, полуживотни. Подобно на 19 век обръща внимание на навлизането на алафрангата в модата на мъжкото и женското облекло, на порива за възприемане на нови удоволствия, свързан с появата на модерни дрехи, храни, напитки, вкусове, технологичните открития, икономическия ръст, промишлеността, урбанизацията на големите центрове и градове. За него това са фантастични образи на ръба на интелектуалното и логичното, експериментиращи с околните и себе си, и самите те са резултат от експериментите със себепознанието. Героите му са без задръжки, без лицемерие, без привидна красота, суета и изисканост, обградени от причудливи форми, експлозия от детайли, които са компилиран образ на човешките индивидуалности, състояния, реакции, движения, задръжки, фантазии.

 

Изложбата е посветена на общуването на твореца с елита на пловдивските художници в периода на 70-те и 90-те години, когато Пловдив е в свой художествен разцвет, родно място и дом на едни от най-значимите български творци, оставили златна следа в българското изкуство и култура. Контактът Пловдив – Париж е силно изразен в града на тепетата чрез много аспекти и елементи от градската среда, архитектура, мода, наименования на квартали, ресторанти, кафенета. Николай Панайотов, който прекарва по-голяма част от годината в Париж, пресъздава мост между дома си във френската столица и разгръща спомените си от Пловдив, чрез визуален анализ на характерната за града декоративна образност на алафрангата.

 

Николай Панайотов e български художник, стенописец, сюрреалист, роден през 1956 г. в София. През 1983 г. завършва стенопис в Националната художествена академия в София при проф. Мито Гановски, където от 1983 до 1990 преподава същата специалност. Осъществява множество проекти в обществени и градски пространства на стенописи, фрески и мозайки, като сред най-значителните са 200 кв.м мозайки (1988) и театрална завеса в Дом на културата в Севлиево. През годините прави поредица изложби с живопис в галерии в Париж, Белгия и Люксембург, Германия и САЩ, Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в София, както и в много частни пространства и галерии в България. Създател е на сценографията и костюмите за Цикъла на Вагнер „Пръстенът на Нибелунга“ за Софийската опера. В последните 30 години твори и живее между ателието си в Париж и Бялото училище в село Стоките, България, поради което често е наричан „българо-френски“ художник. Живописта му е често фигуративна, експресивна, динамична, сюрреалистична и, както той сам се изразява, „не може да заседне в творчеството си, защото винаги търси нови вдъхновения“, обича да експериментира и провокира с образите и темите си. Творбите му са част е от колекциите на много държавни и частни институции и колекции в България и чужбина.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…