През август 1974 г. във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се създава Фукултетът по изобразително изкуство. Точно 50 години след началото в галерия „Капана“ на Градска художествена галерия – Пловдив се откри представителна изложба под мотото „В новото време с ново лице“. Впечатляващата по съдържание експозиция гостува не случайно в града на художниците, много от които са получили академичното си образование именно в този факултет.

 

Изложбата е прецизна селекция на близо 140 стойностни дипломни работи на възпитаници от различните специалности: Живопис, Скулптура, Графика, Графичен дизайн и визуални комуникации, Рисуване и интермедия, Стенопис, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Визуални изследвания.

 

Придружават ги творби на действащи преподаватели.

 

„Много е трудно да се направи такава изложба“, отбеляза по време на откриването директорът на ГХГ – Пловдив Красимир Линков. „От една страна желанието е да се проследи един доста дълъг – петдесетгодишен. От друга страна е стремежът да се покаже развитието на преподавателската и артистичната дейност, както и на художествените резултати през този период. От трета страна трябва да се задоволят интересът, представите на публиката от 21 век“. Има и друг деликатен момент – как да се наприви изборът кого и с какво да бъде включен в такава юбилейна експозиция. „Това е риск и според мен този риск е поет успешно“, подчерта директорът на галерията. По думите му: „Изложбата има амбициите да ни покаже, че във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет има не само процес на обучение, а и на възпитаване на това как студентите да усетят и да се впишат в актуалните процеси на развитие на изобразителното изкуство, в неговото съвремие“.

 

„Културната столица на България и Европа Пловдив посреща Историческата и духовна столица Велико Търново“ – заяви в словото си заместник-деканът на ФИИ проф. д-р Владимир Аврамов, един от инициаторите и кураторите на изложбата.

 

Той предаде на пловдивската публика поздравите на декана на Факултата проф. д-р Светослав Косев и прочете послание от ректора на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ проф. д-р Димитър Димитров. А то започва с крилатата фраза на Хипократ, че „Животът е кратък, а изкуството – вечно“ („Ars longa, vita brevis“). В светлината на тази вечност какво са 50 години за човека и за институцията? И дава следния отговор:

 

„Натрупаният опит, съчетан с активността, прави тези години едни от най-плодотворните в живота на човека. Университетите и факултетите имат житейски ритъм, само донякъде сравним с човешкия. 50 години е гаранция за създадена традиция, но и призив към развитие, към нова младост, към опресняване на кръвоносната система. Редом с учителите навлизат и младите хора, които като нови нервни клетки регенерират целия организъм. И това е шансът, който човек няма (засега), но институциите могат и да имат, ако се развиват и управляват мъдро“. ( проф. д-р Димитър Димитров)

 

По определението на проф. Владимир Аврамов: „Изложбата не е концептуална, не е консервативна, не е ретроспективна, не е репрезентативна, не е скучна. Тя е жив художествен организъм“.

 

Всеки може да се убеди в това до 27 август.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…