Страната на чудесата присъства в съзнанието на всеки един човек. Кой си мечтае за повече работни места, кой пък за повече почивки. Но недалеч от нас има хора, които просто мечтаят за свобода. Свобода да излязат на улицата без да се страхуват. Свобода да бъдат себе си. Тази Страна на чудесата може да видите до 22-ри март в сърцето на Пловдив- в Градската художествена галерия.

Това е една изложба, която категорично показва, че с помощта и езика на изкуството могат да се преодолеят много сложни отношения, да се преминат реални и умствени граници. Всичко това с цел да ни бъде доказано, че ние хората, независимо колко сме различни, имаме един общ език, с който може да общуваме. Всички сме наясно със сложната ситуация в Израел и Палестина, всички сме наясно, че това е драма и трагизъм, сблъскващи се по тези географски места, но все пак тези хора успяват да се съчетаят в нещо красиво. Най-трудната задача при изготвянето на цялата изложба е да се събере равен брой палестински и израелски автори, но явно не и невъзможна. Била им е дадена пълната свобода да предоставят каквото произведение те сами преценят, че заслужава да бъде окачено из стените на галерии по цял сят и така се получава „Страната на чудесата”, която съдържа в себе си фотографии, плакати, компютърни рисунки, дигитален печат върху хартия, смесени техники и 6 видеоарта. Така и някак си тематично с идеята за ЗАЕДНО изложбата се вписва перфектно в града под тепетата.
Все пак изобщо не трябва единствена мисъл да бъде, че това са неща, които се случват някъде там. Напротив! Това може да се случи навсякъде, на всекиго и то по всяко едно време. Макар и в Пловдив да сме свикнали на палитра от култури и може би трудно бихме могли да го видим по този начин, то застанеш ли пред тези плакати, цялата мъка на това отричане и отхвърляне те залива до настръхване на всяко косъмче. Някои от творбите са изключително болезнени щом ги видиш, но истината не винаги е красива. Не винаги светът е цветя и рози, но желанието да твориш си остава перманентно.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…