На 10 септември в 18:00 часа художничките Калия Калъчева и Гергана Табакова ще открият съвместната си изложба „ОБЕМ“ в галерия „Капана“ на Градска художествена галерия – Пловдив (ул. „Райко Даскалов“ №29).

Младите авторки обръщат традиционната представа за двуизмерността на живописта в пространството. В тяхната експозиция тя самата се трансформира в пространство. В съвместния си творчески продукт Калия Калъчева и Гергана Табакова преосмислят концепциите на авангарда от началото на 20-ти век за връзката на архитектурата с геометричната абстракция. Те споделят, че работата по създаването на инсталацията продължава 11 месеца, в които двете са в непрестанен диалог без да нарушават личното си разбиране за подбора на материали, употребата им и композиционните решения. Стараят се да търсят разнопосочни подходи, които да пресекат в изграждането на общата творба.

„При подготовката и процеса по намиране на формите, с които да работим, разгледахме архитектурни примери, сред които селището Шибам в Йемен, храмовият комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, древния град Персеполис в Иран, както и съвременни градове като Токио и Чикаго.“

Всичко за концепцията им и подготовката на изложбата може да прочетете в Под тепето.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…