Венера и Мария слепиха десетилетията в проекта “GameOver”

Стефка Георгиева

Венера Смиленова и Мария Малинова представиха първия си съвместен проект “Game Over” в арт пространството на eXAF. Изложбата представлява съчетание между различни gif-ове, една site-specific инсталация и графични изображения, които пресъздават настоящия свят, в който живеем. За инсталацията се е погрижила Мария, която се занимава със скулптура, а за графиките – Венера, която твори основно в областта на визуалните изкуства.

Проектът е бил замислен отдавна, но все не се отдавало възможност да бъде осъществен, не крие Венера. Преди година тя споделя идеята си с Мария, с които са близки приятелки и решават да работят заедно. Дванайсет месеца по-късно в арт пространството можем да видим нашия свят през погледа на компютърните игри от 1984 година.

Особено интересен е методът на създаване на графиките. При тях компютърната графика е съчетана с метода на печат на класическа преса, което създава особено интригуващ краен резултат. Сякаш се създава своеобразно натрупване освен на методите и техниките на работа, но също и на годините от 84-та до сега. Десетилетията са полепнали едно върху друго в работата на двете момичета.

Инсталацията на Венера и Мария можете да видите в галерийноот пространство на eXAF (бул. Руски 89) до 29 април.

Работно време: по предварителна уговорка. За контакти с галерията: 088 788 11 51; 088 206 84 73; 088 956 58 31

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…