Галерия Резонанс Ви кани на изложба скулптура и рисунки на професор Валентин Старчев

Откриване: 13 октомври (вторник) 2015 година от 18.00 часа

По време на откриването на изложбата ще се проведе дискусия на тема Монументите

Разговор с проф. Валентин Старчев за монумента „1300 година България”- Продължение

За паметника пред НДК се говори като част от комунистическото минало на България...

- Този паметник е много различен в сравнение с тези за съветската армия, защото всичките теми, които тълкува, се отнасят към 1300 години България. Той не е отнесен към социализма, а е направен само през този период. Неговите теми са повече обвързани към това пространство около НДК. Първата композиция е Симеон и книжовници, втората - Пиета, за жертвите, които са дадени през тези 1300 години, а третата е работникът, защото е имало градеж в края на краищата. Въпреки всичките катастрофи, войни, робства тази държава е просъществувала до днес.

Винаги е имало човек, който е съзидател и е работел. Това са темите на този паметник. Много е трудно да се каже, че е политически паметник. Той е политически, доколкото тази власт реши по нейно време да чества 1300 години и направи този паметник. Това е истината.

Имаше един връх с едно знаме, което някои го изтълкуваха като символ на върха на комунизма - не. Това е крило означава, че тази държава има амбициите да съществува и да се развива.

Как самият Вие определяте стила на паметника пред НДК?

- Всички паметници дотогава се различават от този, в Шумен, в Стара Загора... Те са от нов тип. Самата архитектура работи заедно с скулптурата за темата, докато по-рано се правеше пиедестал и на него се слагаха фигурите. Самата архитектура там е само пиедестал на фигурите. Новото след това беше архитектурата да бъде раздвижена и да символизира идеята, която носи паметникът.

Какви бяха отношенията Ви със социалистическия реализъм и неговите блюстители?

- По-различно работех. В моите работи има и деформации и пластически други трактовки на формата, които излизат извън обикновената натура, каквато е схемата на социалистическия реализъм. Една точност на натурата и преди всичко изява на темата. Моите неща са повече в едни пластически концепции, нови - на разлагане на формата, на нова форма, на нова конструкция във формата, нова образност на героите.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…