Младият художник Викенти Комитски ще бъде първият български участник със солово представяне на престижния панаир за съвременно изкуство Арт Ротердам, презентиран от галерия SARIEV Contemporary. Комитски е добре познат в България със своите многобройни участия в различни проекти и групови изложби. От 2011 г., когато печели наградата БАЗА за млади художници, кариерата на Комитски се развива с бързи темпове и следват самостоятелни и групови изложби в Ню Йорк, Москва, Берлин, Виена, Лондон, Прага.  

Арт Ротердам е водещият панаир за изкуство в Холандия, но също така и на международно ниво е добре познат като място за откриване на млади художници. Именно поради фокус върху младо изкуство от цял свят панаирът се отличава с разнообразието на гледните точки, експерименти и иновации. Присъствието на Комитски на панаира е важна крачка не само за него в персонален план, но и изобщо за видимостта на младите български автори на международната сцена. 

В Ротердам галерия SARIEV Contemporary ще представи негови нови колажи, фотографии и обекти от 2015 и 2016 г., както и инсталация, създадена специално за представянето в Ротердам. 

Това е и първото участие на българска галерия на панира в лицето на SARIEV Contemporary. Пловдивската галерия от години работи за популяризирането на българското съвременно изкуство в чужбина и през 2015 г. година организира „Фокус България“ на viennacontemporary– първата мащабна презентация на българско изкуство на международен панаир.  

Викенти Комитски е роден в София през 1983. Завършва скулптура в НХА през 2006. Работи с инсталации, обекти и видео. През 2012 участва в изложбите GO WEST, специален проект за Московското биенале за младо изкуство и ...Is This Free? в галерия NutureArt, Ню Йорк. Участва в групови изложби като Enterpot в галерия Krinziger, курирана от Рене Блок, An Exclusive Object of Art, курирана от Яра Бубнова в галерия Dana Charcasi (и двете част от East by South East, Виена, 2011), Отвъд Кредита в галерия Antrepo 5, Истанбул и др. Резидент на Футура, Прага през 2011 и ISCP, Ню Йорк през 2012. Носител на наградата БАЗА 2011. Живее и работи в Берлин.

Art Rotterdam 2016

NEW ART SECTION 

11 - 14 февруари 2016

Превю и откриване: 10 февруари 2016

SARIEV Contemporary – щанд 102

Самостоятелно представяне на:  

Викенти Комитски

www.artrotterdam.com

www.sariev-gallery.com 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…