Нова десетка художници в „100 на 100 пловдивчани 4“.

За четвърти път кураторът Костадин Отонов представя в Галерия А+ още 10 художници, сто на сто от Пловдив, в станалата вече традиция изложба под заглавието „100 на 100 пловдивчани“. 

Проектът е отворен, със сигурност до 2019-а, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

Все по-близко сме до числото сто (броят на показаните досега творци) и все по-нов и различен е разказът за Пловдив, изкуството и, разбира се, за мястото на мъжете в днешния шарен и сложен свят. 

В тази изложба всички автори са 100 на 100 МЪЖЕ. Твърди го художничката Вихра Григорова и с няколко думи щрихиракартината (формат 100х100) на всеки от представените 10 в „100 на 100 пловдивчани 4“. 

Знаците от безкрая на времето са вътрешно строги и аксиоматични, но външната им форма се променя (Ангел Китипов). От черния квадрат избухва пламък над тлеещата жарава на традицията (Ангел Пачаманов). Бялото е цвят, който притежава форма, създаваща нова реалност, подсилена с живопис (Дамян Христов). Пейзажът напуска полезрението и плахо полазва в неизследвани територии (Емил Марков). 

Защо младостта е така самотна и ранима(Илия Йончев)? Нали сме свикнали да търсим у мъжа вечния символ на сила и мощ – бика (Иван Чакъров)...

А може би още е малък и невинен и просто пуска в небето пъстри хвърчила (Кънчо Касабов). Или копнее за жената – експлозия от светлина и цвят (Павел Николов). Къде сбъркахме, как превърнахме невинността на детето в агресия и отричане (Петър Кочевски). Остана ли ни шанс за свободен полет и имаме ли сила да докоснем дъгата (Стефан Лютов)?

Художниците споделят, питат, съмняват се, призовават. Този процес наричаме творчество.

Откриването на живописната изложба е в 18 часа на 24 февруари, Галерия А+, Капана, ул. Загреб 18. Ще продължи до 13 март.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…