Дългогодишният проект на SARIEV Contemporary за представяне на млади художници продължава със самостоятелната изложба „Сериалити“ на Мартина Вачева. Изложбата показва един различен поглед към добре познати образи и символи - от мартеницата, през скандалния паметник на цар Самуил в София до персонажи от „Туин Пийкс“ и „Междузвездни войни“. 

Откриването на изложбата ще бъде на 3 юни от 19 ч.

В работата си младата художничка Мартина Вачева изследва образи, лица и символи от популярната култура, митологията и ежедневието. Подходът й е ироничен и чувствителен – подход, представящ света на един млад човек в България, обобщил като даденост еклектиката от традиции, кич и „вносна“ култура. Чрез специфичния си стил на рисуване и разнообразието на медии (графика, живопис, илюстрация, принтове) тя ни дава да разберем и почувстваме как изглежда реалността на образите, към които има най-високо внимание тук и сега.

Вачева обръща поглед към българските традиции – мартеници и кукери например, и ги поставя в контекста на други едни „емблематични“ образи каквито са Веселин Маринов или светещите паметници на цар Самуил в София и на цар Срацимир във Видин. В същото време българското се смесва с американската поп култура, сериалите и филмите. Като дете на 90-те Вачева е отраснала с „Досиетата Х“, „Спешно отделение“, „Спасители на плажа“, „Междузвездни войни“ или „Роки“, които с напълно новите си и непознати образи нахлуват и ярко контрастират на българското, създавайки иконични персонажи, останали в съзнанието и до днес. Поставени на една плоскост, всички тези образи представляват своеобразно изследване на популярната култура, преповтарят и преосмислят митологии – и то през очите на един автор от най-младото поколение български съвременни художници.  

Изложбата ще се открие на 3 юни от 19 ч. в присъствието на Мартина Вачева и куратора Вера Млечевска и ще може да бъде видяна до 29 юни в пространството на галерията на ул. „Отец Паисий“ 40, Пловдив. 

Изложбата е част от дългогодишния проект на SARIEV Contemporary ФОН: Млади автори, с който галерията цели да представя и подпомага млади художници и куратори. Платформата стартира през 2010 г. с изложбата „Проект 01“ на Кирил Кузманов и Светослав Минков с куратор Владия Михайлова. Оттогава във ФОН: Млади автори са представяни редица младу художници, за които участието в проекта е важен тласък за творческата им кариера. Това са още Лубри (2011, куратор: Вера Млечевска), Зоран Георгиев (2012, куратор: Правдолюб Иванов), Даниела Георгиева (2013, куратор Фридерике Шулер), Димитър Солаков (2014). 

В деня след откриването на изложбата „Сериалити“, 4 юни (събота), ще се проведе Портфолио ден, също част от платформата ФОН: Млади автори. След проведена отворена покана са избрани 10 млади художници до 35 години, които ще могат да вземат участие в събитието и да се запознаят с водещи куратори, художници и галеристи, да им представят работата си и да получат от тях важни насоки за професионалното им развитие. В комисията на Портфолио ден са: художниците Правдолюб Иванов и Лъчезар Бояджиев, кураторите Вера Млечевска, Светлана Куюмджиева и Галина Лардева и галеристите Веселина и Катрин Сариеви. Повече информация за Портфолио ден ще намерите тук. 

Кураторски текст на Вера Млечевска

В своята самостоятелна изложба Мартина Вачева представя живопис и принтове, посветени на популярни герои и типажи от действителността. Вълнуващи образи нахлуха на родния телевизионен екран някъде в началото на 90-те и привнесоха модели за подражание, на сексапил, символи на успешност или просто представи за друг, вълнуващ начин на живот, изпълнен с риск, скорости и блясък. Мартина Вачева възпроизвежда именно образи от медията на киното и телевизията с тяхното сценично присъствие и кадриране, на които тя придава най-високия статус на изобразяване на личността – портрет. 

Популярните образи притежават собствена харизма или аксесоари на епохата, но винаги зоват разпознаваемия от зрителя универсален архетип. Най-често на биологичния мъжкар или едрогърдестата секс бомба, на загадъчния единак – (Дейл Купър от „Туин Пийкс“ или Съли от „Доктор Куйн – лечителката“), на ирационалните деструктивни сили, разработени в хорор жанровете или месията-водач, интегриран в националния мит.

Образите на масовата култура и фолклорните символи, в случая кукерите или Джаба („Междузвездни войни”) са хтонични същества, на пръв поглед изглеждат контрастни, но Мартина Вачева долавя техния общ извор – митологията. Те успешно се сливат в една колебаеща се флуидна идентичност, търсеща своите корени в миналото и съблазнена от най-актуалните икони на успеха. Това съзнание има необходимостта да възкресява въображаемото минало в различни паметници (паметника на Самуил в София, паметника на Срацимир във Видин) и несбъдващо се настояще в невъзможни всемогъщи образи от телевизията. („Досиетата Х“, „Спешно отделение“, „Спасители на плажа“, „Междузвездни войни“ или „Роки“).  

Наред с типажи от сериали като „Туин Пийкс” и „Спасители на плажа” Мартина съпоставя композиции от култови филмови сцени, пресъздадени неволно или съзнателно от местния лайфстайл. Тя отваря „прозорци”, в които филмовият герой и зрителят се припокрват и телевизионните формати моделират етоса. Филмовото клише се възпроизвежда на улиците на родния и град; Мич („Спасители на плажа”) е призван да заеме ролята на спасител до „пеещите” фонтани в Пловдив, a Веселин Маринов и Кичка Бодурова пресъздават сцена от Титаник.  

Спонтанната фриволност и контролирана не/похватност на нейната живопис взема на подбив зрителско вчустване в емоциите на тези милозливи, хипер секси или обзети от психоза телевизионни герои. Тя иронизира инфантилната вяра в могъществото на телевизионен образ, в неговата достоверност или ултимативен сексапил чрез гротеската на живописния си почерк, който придобива особена комичност в печатните версии. Интересът на Мартина към експресивната сила на некултивираната рисунка е рефлекс спрямо повърхностното следване на една изкуствена, лъскава до съвършенство „квази действителност” на медийните образи, умножаваща се под една или друга форма в колективното въображение.

Мартина Вачева принадлежи на най-младото поколение съвременни художници. Тя предпочита да работи във формата на тематични зинове, в процеса на работа обаче използва различни техники като колаж, рисунка и живопис. Нейното критично отношение към образа и неговата функция са фокусирани в принципа на разпространение на зиновете и в самия изобразителен език.

Мартина Вачева (р.1988 в Пловдив) е завършила е Национална Художествена Академия, специалност „Илюстрация“ и специалност „Книга и печатна графика“. През 2012 специализира илюстраторския клас на Georg Barber (ATAK) в университета за дизайн и изящни изкуства Burg Giebichenstein Halle, Германия. Част от фензин културата в България. Създава авторски зинове като KOSH, Star Wars, както и три издания към поредицата SERIAL PORTRAITS, представени в самостоятелна изложба. Участва във фестивали като Hip hip zine fair (България) през 2015 и International zine fest през 2014 в Истанбул. Организира и фензин събития като „Paper tag“ част от NE Fest София.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…