Регионален етнографски музей – Пловдив, съвместно със Сдружение на чехи, словаци и приятели – Пловдив представя изложба, посветена на коледните традиции на чехи, словаци и българи от времето на крал Карл IV до наши дни. Изложбата проследява развитието на традициите, свързани с този светъл празник от средновековието до днес. Рождество Христово е бил любимия празник на Карл ІV, затова от ХІV век има данни за празнуването му в Чехия. Сходни са традициите в Словакия и България през Средновековието. Разликите започват след падането под османска власт на нашите земи и влиянието на католическата църква в другите две държави. 

В изложбата може да се видят пищните коледни украси, Витлееми и други ритуални предмети от Чехия и Словакия. Натоварената със символи бъднивечерска трапеза, коледари, сурвакари и маскирани персонажи, свързани с „поганите дни“ при нас. Доброто настроение и веселие внасят украсените коледни елхи, но ще разберете и за предшествениците, познати на нашите деди.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 20 декември 2016 г. от 17:00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив!

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…