Творбите на автора включват арт видеа, картини и арт звуци

Франческо Марано професор в Университет Базиликата, в град Матера, преподава етнология и визуална антропология. Неговите изследвания засягат визуалната антропология, арт антропологията, етнографията на готвенето и културната идентичност. Автор е на етнографски видеа, избрани и споменавани в различни фестивали. Марано е куратор на Rupextre – седалище на артисти и антрополози. Автор е на етно артистичната изложба Per Salsa Ricevuta. Творбите му включват арт видеа, картини и арт звуци. 

Изложбата в Пловдив включва част от етно артистичната изложба Per Salsa Ricevuta – "За  получената благодат", както и  картини, текстове и музика за песни и етнографски  видеа.

Изложбата е резултат на изследването на южняшката традиция да се изпращат колети с храна на роднини, заминали да учат или работят в Северна Италия. В тази кратка версия на видеото са показани интервюта и рисунки. Рисунките са коментари на практиката да се изпращат колети с храна. Инспирирани са от обетите, които вярващите дават на боговете за получената благодат.

Рисунките са със смесена техника и могат да бъдат позиционирани в рамките на постмодернистичното направление, където различните медии и форми на въображаемото се съединяват. Текстовете за песни търсят да дадат сетивна осезаемост за емоционалните мерки чрез движещи се картини  и свързване на  личния ежедневен живот с политически въпроси.

Изложбата ще се състои на 23-ти май от 18:00 часа в галерия "Резонанс".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…